Jedan od najznačajnijih pčelinjih proizvoda, pored Meda i Mleča, svakako je Perga. Perga je fermentisani polen. Polen, koji su pčele unele u saće, izmešale sa nekim svojim izlučevinama, iz svojih pljuvačnih žljezda, izmiksirale sve to onom svojom tankom rilicom i sabile u satnu čelijicu svojim još tanjim nogicama. Do 2/3 ćelije zauzima Perga, a ostatak ćelije ispunjava Med.

Perga se iz saća vadi specijalnom iglom, trudeći se da zadrži svoj oblik, ništa se ne preradjuje, svako zrno mora biti onakvo, kakvim ga je pčela načinila. Ima izuzetnu lekovitu vrednost i predstavlja pandan Matičnom mleču i po značaju i po lekovitosti. Samo, za razliku od Mleča, kojim se hrani pčelica, buduća Kraljica, Pergom, izuzetno bogatom i kompleksnom hranom, hrane se sve pčele,

Perga i njen sastav

Tokom procesa fermentacije tvrde opne polena pucaju i oslobadjaju se sve korisne materije iz polenovih zrnaca sakupljenih sa različitih biljaka i različitog biohemijskog sastava.

Tako obradjeni polen, tj. Perga obiluje brojnim aminokiselinama, mlečnom kiselinom, prirodnim kvascima, fermentima, bakterijama, raznovrsnim vitaminima: Vitamini B kompleksa (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B11), Provitamin A-karotin, E, D, K, C i P (rutin), kao i mikroelementima: K, Na, Ca, Fe, P,Cu, J, P, N, Ag, Mg, Mn, Mo, Zn, Se, S, Ni i dr.

Perga i njena lekovitost

Perga je pokazala izuzetne rezultate u lečenju poremećaja imunološkog sistema, kao i kod:

* težeg oblika anemije,

* tegoba sa prostatom u poodmaklom stadijumu,

* gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crevu,

* poremećaja žljezda sa unutrašnjim lučenjem, posebno kod hipofize i štitne žljezde u slučaju hiper tireoze,

* nervnih i psiho-oboljenja,

* arterioskleroze,

* obolelih krvnih sudova,

* infarkta, postoperativnih stanja,

* krvarenja u mrežnjači oka,

* izliva krvi u mozak,

* povećanja plodnosti, kao i povećanja pokretljivosti spermatozoida,

* alkoholizma,

* srčanih smetnji,

* obnavljanja crevne flore,

* iscrpljenosti usled raznih dijeta,

* teških bolesti – posebna dragocenost kod zračenja i hemoterapije, za očuvanje zdravih i eliminaciju štetnih ćelija,

* ubrzanog rasta organizma,

* učvršćivanja kostiju i dr.

Ruski naučnici sa Instituta za pčelarstvo su je ispitivali, pratili 17 godina i ustanovili da za tih 17 godina Perga nije izgubila svoju lekovitost ni hranljivost. Tada su prekinuli praćenje.

Perga – način upotrebe i čuvanja

Može se koristiti u izvornom obliku, tako što se 4-7 zrnaca, a ne više od ½ kafene kašičice za odrasle (oko 2 grama) i ¼ kašičice za decu (oko 1 grama) lagano otapa pod jezikom ujutru na prazan želudac, sa obaveznom pauzom od pola sata, uz udržavanje od vode i drugih tečnosti i bilo koje hrane.

Isto važi i za mešavine Perge sa Mlečom, Polenom, Propolisom, s tim da se uzima jedna kafena kašičica mešavine, koja se polako topi u donjem delu vilice, da bi kroz podjezičnu venu i pljuvačne žljezde što pre našla put do krvotoka i sa njim se sjedinila.

Mešavina sa Pergom se obavezno mora čuvati u frižideru, tj. na hladnom, dok se čista perga može držati van hladnjaka, u specijalnoj bočici.

U slučaju težih oboljenja i teških fizičkih napora, kod sportista na primer, dnevna doza se sme duplirati.

Izvor: .bastabalkana.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here