reishi gljiva, najzdravija na svijetu

Reishi gljiva,blago prirode,lijek za rak, alzheimerovu i mnoge druge bolesti

Reishi gljiva ili gonoderma linghzi je pravo čudo prirode i ima nevjerovatna ljekovita svojstva. Gljiva reishi podiže imunitet, preventivno djeluje protiv tumora, jača srce i reguliše šećer, štiti od alzheimerove bolesti, štiti jetru i produžava život. Sve ovo zvuči malo nevjerovatno ali je zaista tako.

Prirodno stanište ovih gljiva jeste japan, kina i koreja. Reishi gljive rastu na drveću i ova vrsta se počela koristiti u ljekovite svrhe među prvima u svijetu.

Tradicionalna kineska medicina kaže da se ova gljiva koristi već 2000 godina za liječenje raznih patoloških stanja.

Ljekovitost reishi gljiva

Jačanje imuniteta

Reishi gljive su odlične u regulisanju imunološkog sistema , odnosno jačanju organizma da se bori s vanjskim faktorima. Kada dodje do infekcije reishi gljive podižu imuni sistem i osnažuju T i B imunološke ćelije . A kada se radi o autoimunim bolestima one djeluju umirujuće na pretjeranu reakciju imunog sistema.

Reishi gljiva sprječava tumor

Reishi gljive imaju jedinstven način borbe protiv raka. Sadrže tzv. gonoderičnu kiselinu, koja selektivnouništava ćelije raka , a da pri tome ne oštećuje zdrave ćelije. Zbog te sposobnosti ove gljive su mnogo sigurnije i bolje od hemoterapije.

Još jedan sastojak ove gljive pod nazivom beta-glukan, takođe igra važnu ulogu u borbi protiv ćelija tumora, tako što sprječava njegov rast.

Jačanje srca i regulacija šećera

Ove gljive sadrže triterpene, to su tvari koje poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i sprječavaju začepljenje krvnih sudova odnosno aterosklerozu.

Pored toga imaju mogućnost regulacije glukoze tj. šećera u krvi, te smanjuju intoleranciju na inzulin.

Štite od Alzheimerove bolesti i djeluju neuroprotektivno

Reishi gljiva sadrži veliku količinu antioksidanasa koji umanjuju oksidativni stres, što omogućava bolju modulaciju citokina u mozgu, odnosno djeluje neuroprotektino ( sprječava oštećenje moga).

U 2012. godini sprovedena je studija koje je dokazala da reishi gljiva sprječava Alzheimerovu i Huntingtonovu bolest.

Štite od alergija i astme

Gonoderična kiselina ovih gljiva spriječava izlučivanje histamina, što pomaže kod sezonskih alergija. Ako već duže vrijeme imate problema sa sezonskim alergijama , uzimajte 1000mg ovih gljiva dnevno i simptomi će nestati. Pored navedenog reishi gljiva pruza odličnu pomoć i kod astme.

Reishi gljiva produžava život

Jedan od naziva reishi gljiva jeste i gljiva besmrtnosti. Prema vjerovanju ova gljiva može produžiti životni vijek 7-16 godina , jer sadrže antioksidanse koji usporavaju starenje. Štiti ćelijski DNK od oštećenja koja se događaju starenjem.

Kako ih koristiti

Ove gljive nisu namijenje za kuhanje i spremanje. Uzimaju se kao obrađeni sumplementi u kapsuli, u prahu, kao tinktura ili kao čaj. Za osjetne učinke i pozitivno djelovanje dovoljno je uzeti 2-9g dnevno na bilo koji od pomenutih načina. A najbolje djeluju ako se uzimaju ujutro na prazan želudac.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *