ISPRAVKA: Soda bikarbona korištena na ovaj način nema ova nevjerovatna 4 efekta na tijelo

U ovom članku objavljujemo ispravak prethodno navedenih netočnih tvrdnji da soda bikarbona, između ostalog, alkalizira organizam i liječi određene tegobe.

U cijelosti prenosimo ispravak članka i istinite informacije koje je objavio portal Raskrinkavanje.ba:

Može li soda bikarbona “alkalizirati” tijelo?

Navodi da soda bikarbona ima “ljekovita”, a nerijetko i “čudotvorna” svojstva, prisutni su u domaćem online prostoru godinama. Brojni su članci, mahom na anonimnim portalima, u kojima se opisuje kako soda bikarbona “liječi” razna oboljenja.

U osnovi ovih navoda jeste ideja da “kiselost”, odnosno povišena pH vrijednost organizma, uzrokuje oboljenja i da soda bikarbona može “alkalizirati” tijelo i izliječiti ili spriječiti bolest.

Skraćenica “pH” označava “potential of Hydrogen” (eng. potencijal hidrogena) i predstavlja mjeru kiselosti vodenih otopina. Skala pH vrijednosti je od 0 do 14, gdje je 7 neutralna vrijednost. Otopina koja ima vrijednost ispod 7 je kisela, dok iznad 7 znači da je u pitanju baza. Soda bikarbona ima pH vrijednost od 8 do 9.

Biologinja i naučna novinarka Jelena Kalinić pisala je 1.10.2020. godine o netočnim tvrdnjama da je soda bikarbona lijek jer “alkalizira organizam”, odnosno smanjuje kiselost organizma, na svom blogu Quantum of Science, u članku “Soda bikarbona i ‘alkalna prehrana’ – opasni mitovi koji ne umiru.

U analizi Raskrinkavanja objavljenoj 13.10.2020. godine, u kojoj se pisalo o netočnim tvrdnjama da “alkalna hrana koja je iznad pH vrijednosti virusa može poraziti koronavirus”, navedeno je da je prehranom moguće promijeniti jedno pH vrijednost urina.

O tome je pisao i Snopes, ugledni američki portal za provjeru činjenica, u analizi objavljenoj 26.3.2020. godine. O nemogućnosti promjene pH vrijednosti tijela ishranom Snopes navodi:

Mogućnost da se “alkalizira” nečije tijelo bila je popularna tvrdnja koju su promovirali znanstvenici u dvadesetim godinama prošlog stoljeća i koju danas promoviraju trgovci suplementima i gurui zdravog života. Ali ukoliko ne patite od izvjesnog specifičnog i medicinski katastrofalnog stanja, kao metabolička acidoza, efektivno je nemoguće, prehranom, izmijeniti pH vrijednost staničnog okruženja koje čini razna tkiva u vašem tijelu, uključujući tkiva imunološkog sustava. Tijelo održava ta okruženja u strogo kontroliranom rasponu: pH vrijednost između 7, 36 i 7,44 u arterijama i oko 7,2 u međustaničnom prostoru. Jedina pH vrijednost u vašem tijelu koju možete promijeniti prehranom jeste pH vrijednost vašeg urina. Takva promjena neće pružiti medicinske prednosti u borbi protiv viralne infekcije.

Dakle, navod da soda bikarbona pomaže uravnoteženju pH vrijednosti tijela posve je netočan.

Raskrinkavanje je u analizi objavljenoj 24.5.2022. godine pisalo o netočnim tvrdnjama da su “znanstvenici dokazali” da soda bikarbona može “spasiti život” ako se konzumira s medom i limunom. U analizi se navodi da je u članku Livescienca, objavljenom 19. siječnja 2016. godine, objašnjeno da su znanstvenici na sveučilištu u Utahu u jednoj studiji ustanovili da nivo bikarbonata u krvi ima neke veze s ranijom smrću, ali nisu ustanovili uzročno-posljedičnu vezu.

U tom članku navedeno je mišljenje dr. Michaela Emmetta, šefa interne medicine u Sveučilišnom medicinskom centru Baylor u Dallasu, koji nije radio na studiji. On je upozorio na zdravstvene rizike koje nosi konzumacija sode bikarbone i na uvjerenje da će njeno konzumiranje regulirati pH vrijednost organizma.

Ova jednostavna premisa regulacije pH dovela je do alternativne medicinske prakse konzumiranja sode bikarbone (natrijum bikarbonata) ili drugih izvora bikarbonata, za koje se tvrdi da usporavaju proces starenja i liječe rak. Ali ne postoje dokazi koji podržavaju takve tvrdnje, kažu naučnici.
(…)

Što je još gore, konzumiranje previše sode bikarbone može dovesti do zdravstvenih problema kao što su perforirani želudac, visok krvni tlak zbog opterećenja natrijem i moguće kamenje u bubregu zbog proizvodnje viška kalcija u urinu, rekao je Emmett. Umjesto toga, kalij bikarbonat mogao bi biti bolja alternativa sodi bikarboni, ali bi ga trebalo uzimati samo pod nadzorom ljekara, rekao je.

Raskrinkavanje je u nekoliko analiza detaljno pisalo o tome da su navodi da soda bikarbona liječi različite bolesti zapravo netačni (1, 2, 3).

Tvrdnja da soda bikarbona pomaže pri gubitku težine također nije tačna. O vjerovanju da ova namirnica potiče gubitak težine i činjenicama koje govore suprotno pisao je Medical News u članku objavljenom 25.11.2020. godine.

Soda bikarbona, poznata i kao natrij bikarbonat, blago je alkalna. Neki ljudi vjeruju da unos alkalnih supstanci potiče gubitak težine.
Međutim, znanstvena istraživanja nisu pronašla dokaze koji podržavaju ovu teoriju. Tijelo prirodno regulira svoje pH razine kako bi osiguralo da nije previše kiselo ili alkalno. Ono što osoba jede ima vrlo mali utjecaj na ovaj proces.
Stoga je malo vjerojatno da će konzumacija sode bikarbone učiniti tijelo alkalnijim i potaknuti gubitak težine.

Još, jednom se izvinjavamo čitaocima na širenju dezinformacija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here