Staračke pjege i flekice na koži predstavljaju problem za mnoge ljude, imamo rješenje koje vodi porijeklo od drevne indijske ayuverdske medicine.

Hiperpigmentacija predstavlja promjene na koži koje karakteriše pojava tamnih područja na koži. Ta pojava uzrokovana je povećanjem količine kožnog pigmenta melanina. Nastanak ove pojave uzrokuju mnogi faktori kao što su : pretjerana izloženost sunčevoj svjetlosti, starost, trudnoća pa čak i neke izrazito stresne situacije i mnogi drugi.

Ti faktori ili uzroci dijele se na vanjske i unutrašnje. Vanjski su dakle oni koji utiču iz okoline, a to su sunčeve zrake, hemijski spojevi. Unutrašnji faktori jesu genetski, tj. osobe koje imaju prirodno tamniju kožu , imaju i veći vjerovatnoću za razvijanje ovog stanja.

Staračke pjege i flekice nastale od prekomjerne izloženosti sunčevim zrakama nastaju zbog ultraljubičastih sunčevih zraka koje oštećuju melanin. Mogu se pojaviti na licu ili na bilo kojem drugom dijelu tijela koje je izloženo suncu.

Pjegice koje nastaju u trudnoći nazivaju se melazma, uglavnom prekrivaju lice. Obično se radi u području nosa i obraza. Ova vrsta pjega obično nestane nakon trudnoće.

Lijek za staračke pjege, RECEPT

Na podlogu stavite 1 kašičicu kurkume u prahu, dodajte 1 kašičicu soka od limuna, zatim dobro promiješajte . Smjesu nanesite na područja zahvaćena pjegama i flekicama . Ostavite smjesu na licu da se suši 15 minuta, i onda isperite hladnom vodom. Ovaj proces ponavljajte jednom ili dva puta dnevno sve dok ne primijetite poboljšanje .

Napomena: Nekoliko sati nakon tretmana ne izlažite se suncu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here