Navod da je MSG otrov nije tacan , kao sto se mislilo 60-tih godina.

Vegeta –nije OTROV!

E621 (mononatrijev glutaminat, MSG) je poboljšivac okusa (okus kocke za juhu,kombiniranih zacina, vegete). Postoje izvješca o cijelom spektru reakcija na ovaj sastojak poput pojacanog lupanja srca, migrene, depresije, promjena raspoloženja, napetosti, žedi,mucnine, ali takodje postoje studije koje to demantuju, i koje su dokazale da koristenje E621 u dozvoljenim kolicinama ne steti organizm, te da je malo vjerovatno da cete unijeti preko 3 grama istog, koji bi mogao izazvati neke blage simptome kod osjetljivih osoba poput vrtoglavice i glavobolje.

O ovom sastojku napravljene su brojne studije, a u jednoj od njih je na laboratorijskim životinjama izazvano oštecenje mrežnice i sljepoca nakon konzumacije vece kolicine, ali su to ogromne kolicine koje nisu ni priblizne onima koje sadrzi vegeta. Smatra se da konzumiranje tijekom vremena ne zbraja, te ne može potaknuti razvoj normotenzivnih glaukoma koji je pojacano prisutan u istocnoj Aziji gdje se glutaminat koristiu velikim kolicinama.

15% vegete je
E621 – Mononatrijev glutaminat

Nalazi se u tjesteninama, pekarskim proizvodima, krekerima, grickalicama, žvakama, juhama, topljenim sirevima i pripravcima od sira, gotovim jelima, dodacima jelima, margarinima, senfu …

Prirodno je i u ribi, mlijeku, pomidorima, ali tu nije štetan. Često se nalazi i pod imenom «prirodna aroma». Učestala upotreba može izazvati: glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanje srca, tjeskobe, bolove u prsima, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica, alergijske reakcije (posebno kod asmatičara).

Natrijum glutaminat je hemikalija koja vam nadražuje jezik, i zove se još i –pojačivač ukusa, odnosno – u dodiru sa nervnim završecima u jeziku izaziva organoleptički utisak, tj. ukus. Ja to zovem Bogohulna rabota!)

Vegeta: so, sušeno povrće 15,5% (šargarepa, paštrnak, luk, celer, peršunov list), začini, šećer, boja (riboflavin), kukuruzni skrob, pojačivači ukusa – mononatrium glutaminat i binatrium inozitat.
Bag: sušeno povrće 15%, so do 55%, natrium glutaminat (E621) do 15%
Kulinat: so do 60%, sušeno povrće 14%, pojačivač ukusa E612 do 14%, E635, dekstroza, začini i prirodna boja E101(i) 0,03%
Začin C: so, šećer, pojačivač ukusa natrium L glutaminat, sušeno povrće minimum 8% (peršunov list, celerov list), biber, prirodne boje – riboflavin i kurkumin
Dakle, iz priloženoga se da videti da je „fora“ u čarobnoj hemiji, a ne u sušenom povrću. Uzmite samo sušeno povrće i dodajte ga u vašu supu, uz so i začine, upravo onoliko koliko ga realno biva u dozi nekog od čudotvornih proizvoda sa spiska koji inače sipate, i videćete da je supa „bljutava“ u odnosu na onu koju „oplemenjujete“ kritikovanom smešom. Ako, pak, u istu takvu supu dodate, u prikladnoj proporciji, samo natrijum glutaminat, ili slično sa liste E612-621 i ostalih „E“ listâ, onda će supa biti „izvrsna“! Prema tome, sušeno povrće je tu samo kao pokriće za hemijsku supstancu koja će vas prevariti ali vas nece zatrovati.!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here