Zova NE liječi i one najopasnije bolesti, ali su evidentni njeni pozitivni uticaji.Evo kako se pravi sok, čaj i ljekoviti med! (RECEPT)

Zbog izuzetno toplog vremena, zova je ove godine procvjetala ranije. Vrijeme je da pronađete drvo zove koje je udaljeno od zagađenja i da uberete cvjetove, pa od njih napravite ljekoviti sok ili čaj.

Za zovu kažu da je jedna od najljekovitijih biljaka na svetu jer sadrži velike količine flavonoida, karotena, vitamina C.

Zova ne liječi grip, zapušene sinuse, bronhitis, astmu i alergije kako se ranije smatralo.Takođe, nije dokazano da sok od zove popravlja imunitet.

NAPOMENA: Zova prema nekim studijama jeste pokazala učinkovitost u ublažavanju simptoma prehlade i gripe, ali nema naučnih dokaza da ih liječi jer takođe postoje i istraživanja koja nisu dala rezultate. Tako da se tvrdnje da zova liječi bronhitis i astmu kao i prehladu i gripu smatraju netačnim.

Čaj protiv kašlja

Čaj od suhih cvjetova zove ne liječi uporan i suv kašalj, ali moze pomoci. Ovaj čaj možete da dajete i djeci, samo je važno da se prije posavjetujete sa svojim ljekarom. Sve što treba da uradite je da cvjetove zove osušite na tamnom i suvom mjestu i da ih tako suhe smrvite u teglu i čuvate za čaj.

Losion za osjetljivu kožu

Losion do zove čini čuda za osjetljivu kožu. Pravi se tako što sa dvije šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cvjeta zove i poklopite. Kada se ohladi, procijedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.

Losionom natopite komadić vate i očistite lice. On umiruje i osvježava osjetljivu kožu. Losion od zove bi trebalo da upotrebite tokom naredna tri dana.

Sok od zove

Svi najradije tokom ljetnjih dana pijemo sok od zove. On se veoma jednostavno pravi. U 1 litru hladne vode potopite 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnome mjestu (ali ne u frižideru) 24 sata. Procijedite, dodajte 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostavite da odstoji još 24 sata. Povremeno promješajte, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Crna zova, NIJE lijek protiv raka

Jedan čovjek iz Bugarske, napravio je pravu pometnju tvrdeći da mu je lijek od crne zove pomogao da pobijedi rak. Crna zova raste oko riječnih kanala, i daje plod koji podsjeća na borovnice.

Plodovi sazrijevaju krajem avgusta i početkom septembra. Plod treba da bude dobro zreo da bi imao ljekovita svojstva. Kada uberete bobice, operite ih i stavite u tegle, ređajući naizmjenično jedan red bobica, pa jedan red šećera, dok se tegla se ne napuni do vrha.

Čuvajte teglu na mjestu gdje ima sunca, tako da može da dođe do vrenja. Nakon dve nedelje, teglu treba zatvoriti i staviti u frižider.

Možete napraviti 2, 3 ili 4 tegle, ali morate imati najmanje dvije da biste imali dovoljno ovog ljeka do iduće godine. Uzimajte najmanje 1 kašičicu svakog jutra na prazan stomak, 10 minuta prije obroka. Oni koji su koristili ovaj lijek kažu da im se jednom pobijeđen rak nije više vraćao.

NAPOMENA: Ovo je individualno iskustvo , ne postoji hrana koja liječi rak, iako zova ima neka antikancerogena svojstva, to ne znači da je lijek i da će djelovati kod oboljelih od raka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here