masnoće-slowliving

Da, dobro ste pročitali naslov. I da, moguće je ne unositi dovoljno masnoća u organizam. Jer ne, masnoće nisu uvijek naši neprijatelji.

Na masnoće u prehrani se najčešće gleda kao na nešto negativno. Odnosno, bolje rečeno, želimo ih se riješiti u što većoj mjeri. No, jesmo li u krivu?

Usprkos onome što ste toliko put čuli i pročitali, masnoće nisu uvijek i nužno loše za nas. I od njih se ne debljamo – ako ih jedemo u ograničenim količinama. Štoviše, masnoća je ključan sastojak uravnotežene prehrane.

Naše tijelo treba masnoće za razne biološke procese. Možemo, stoga, zaključiti da ako ne unosimo dovoljno masnoća, ti procesi neće se obavljati dovoljno učinkovito. To može dovesti do zdravstvenih problema ili u najboljem slučaju poteškoća.

Inače, ovdje govorimo o zdravim masnoćama, a to bi bile mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. One se nalaze, na primjer, u biljnim uljima, orašidima, avokadu, odnosno masnoj ribi, lanenim sjemenkama, chia sjemenkama, orasima. Manje zdrave su zasićene masne kiseline koje se nalaze u mesu, jajima i mliječnim proizvodima. Masne kiseline koje nam ne trebaju su trans zasićene, a nalaze se u obrađenoj hrani, prženoj hrani, margarinu…

No, kako znati da ne unosimo dovoljno masnoća – posebno zdravih masnoća – u organizam?

Zašto trebamo masnoće?

Pomažu apsorpciju vitamina
Vitamini A, D, E i K tope se u masnoći, što znači da ih naše tijelo može apsorbirati samo kad ih uzimate s masnoćama. Nedovoljno masnoća može dovesti do nedostatka ovih vitamina u organizmu.

Potiču rast stanica
Masnoće tvore strukturu vanjske membrane svake stanice u našem tijelu.

Održava zdravlje mozga i očiju
Omega-3 masne kiseline pomažu održati zdravima vaš mozak, središnji živčani sustav, te retine. Naše tijelo ne proizvodi masnoćee – možemo ih samo unijeti prehranom.

Zacjeljivanje rana
Esencijalne masne kiseline ključne su za zacjeljivanje rana i grušanje krvi.

Proizvodnja hormona
Za proizvodnju nekih specifičnih hormona potrebne su masnoće, a među njima su i spolni hormoni.

Izvor energije
Svaki gram masnoća koje unesemo u organizam daje nam oko 9 kalorija energije. S druge strane, svaki gram ugljikohidrava ili proteina daje nam samo 4 kalorije.

Što se događa bez dovoljno masnoća?

Manjak vitamina
Naše tijelo, kao što smo već spomenuli, treba masnoće za apsorpciju vitamina topivih u masnoćama, a to su A, D, E i K. Ako se javi manjak ovih vitamina, mogli biste primijetiti noćno sljepilo, neplodnost, otečene desni, povećanu pojavu modrica, suhu kosu, gubitak zuba, depresiju, bol u mišićima, ugruške krvi pod noktima.

Dermatitis (upala kože)
Prema istraživanjima masnoće su ključne za strukturu stanica kože i pomažu koži održati barijeru i zadržati vlagu unutar nje. Bez masnoća koža bi se mogla lakše oštetiti i upaliti. Drugim riječima, mogao bi se javiti dermatitis.

Sporo zacjeljivanje rana
Naše tijelo treba masnoće, smatraju stručnjaci, da bi stvaralo molekule koje upravljaju odgovorom tijela na upalu. Nedovoljno masnoća može dovesti do sporijeg zacjeljivanja rana. Inače, i nedostatak vitamina A i D također može dovesti do sporijeg zacjeljivanja rana.

Opadanje kose
Molekule masnoća nazvane prostaglandini potiču rast kose. Ako konzumirate premalo esencijalnih masnih kiselina to bi moglo utjecati na teksturu vaše kose, pa čak i dovesti do prekomjernog opadanja kose.

Česte bolesti
Ako uistinu pretjerate sa smanjenjem unosa masnoća, to može dovesti do učestalih bolesti. Naime, tijelo treba masnoće koje unosimo prehranom za poticanje rada stanica imunosnog sustava.

Sve u svemu, shvatili ste dosad, nadamo se, da su masnoće ipak važne u prehrani, te da nije dobro u potpunosti ih izbjegavati. Ne morate živjeti na špeku, ali nemojte se bojati masnoća. Ključ je u umjerenosti, naravno.

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here