Dobrinka Madić, zvana baka Bora, napunila je 100 godine 18. februara.

Iako se zbog povrede koju je imala prije nekoliko mjeseci slabije kreće, zdravog i bistrog uma priča da kod ljekara za 100 godina, koliko i ima, nikada nije otišla, prenosi TV Pirot.

Išla sam rijetko samo na preglede, u 10 godina jednom odem. U bolnici nisam bila nikada u životu za 100 godina. Nažalost, mladi danas idu svaki dan u bolnicu, kao i moj sin – priča ona.Tajna dugovječnosti, kaže baba Bora, leži u zdravoj ishrani i tek ponekoj grijanoj rakiji, dok je bila malo mlađa.

Do 42. godine sam u selu jela sve neprskano. Ujutru sam jela kačamak, večerala hljeb. Već 15 godina jedem za doručak kačamak – navodi ona.Prisjeća se i teških trenutaka, siromaštva, a potom i stvaranja krova nad glavom.

Prvo sam bila mnogo siromašna, nabavljali smo sve jedno po jedno, tanjir, kašike, viljuške, ogrijev. Poslije, bila sam bolja od onih najbogatijih u selu. Volelja sam da budem čista i pedantna- priča baka.Sin joj je preminuo, a kćerka i zet je obilaze i donose hranu. Zet navodi da je baba Bora baka broj jedan.

Bila je borac. Pričala je da je sama uhapsila oko petnaestoro sa šmajzerom i dovela ih u Dojkince. Ona je super-baka. Moja ćerka je došla iz Austrije samo na dva dana zbog bakinog rođendana – priča Dobrinkin zet.Baba Dobrinka ipak ima savjet i za mlade. Kako kaže, prošetajte i vratite se na vrijeme sa voljenim ljudima.

Oženite se do 22. godine, prošetajte se malo, lezite na vrijeme. Nemojte da se drogirate ni da pijete svašta – poručuje baba Dobrinka i dodaje da željno isčekuje i 101. rođendan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here