Jeli su je samo kineski carevi: Snižava krvni pritisak i holesterol, prepun je..
Ljubičasti pirinač je žitarica celog zrna sa visokom postotkom ugljenohidrata i prehrambenih vlakana snižava krvni pritisak, nivo lošeg holesterola, pokreće probavu

Ljubičasti pirinač samo je jedna od 40.000 vrsta pirinča u svetu. Iako je reč o neobičnom prizoru na srpskim stolovima, u Aziji se jede već hiljadama godinama. Šta više, stari Kinezi su je toliko poštovali i bila je toliko retka da ju je samo car zasluživao. Zbog toga je dobila nadimak zabranjen ili carski pirinač. Dok je sirova, ovu vrstu pirinča karakteriše tamna boja, ali nakon termičke obrade dobija lepu ljubičastu nijansu. Za nju je zaslužan biljni pigment antocijan koji se nalazi i u borovnicama, a koji ima pozitivno delovanje na ljudsko zdravlje.

Ljubičasti pirinač je žitarica celog zrna sa visokom postotkom ugljenohidrata i prehrambenih vlakana, koje snižavaju krvni pritisak, nivo lošeg holesterola ali i poboljšava probavu. Dobar je izvor belančevina koje zasićuju, kao i minerala gvožđa.

Ova vrsta pirinča ne sadrži alergene, nema glutena, a može se upotrebiti u bilo kojem jelu u koje tradicionalno ide pirinač. Koristiti se čak i za poslastice, a one u ljubičastoj boji posebno su popularne u Indiji.

Kako je koristiti?

Pirinač je potrebno isprati u hladnoj vodi nekoliko puta pre kuvanja dok voda ne postane prozirna. Kuvajte je na umerenoj temperaturi sa vodom u srazmeri jedan naprema dva i po,odnosno na šoljicu pirinča stavite dve i po šoljice vode.

U vodu možete dodati i kašičicu maslinovog ulja ili putera kao i začine. Umesto vode možete koristiti neku vrstu supe, pa čak i kokosovu vodu koja će pirinču dati slađi ukus. Da biste je skuvali do kraja, trebaće vam u proseku 20 do 30 minuta, zavisno od temperature.

Preuzeto sa:https://stil.kurir.rs/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here