Kako prepoznati simptome raka gušterače?

Rak gušterače je jedan od najtežih oblika karcinoma za otkriti u ranim fazama, što značajno smanjuje izglede za uspješno liječenje. Iako je često asimptomatski u početku, postoje znakovi na koje treba obratiti pažnju kako bi se bolest otkrila na vrijeme. Evo nekoliko ključnih simptoma koje ne smijete ignorirati:

Žutica kože i bjeloočnica

Jedan od ranih znakova raka gušterače je žutica, što se manifestira žućenjem kože i bjeloočnica. To se događa jer tumor na gušterači može pritisnuti žučni kanal, što ometa normalan protok žuči iz jetre. Ovaj simptom može ukazivati i na druge probleme s jetrom, ali je važno odmah potražiti medicinsku pomoć.

Svrb i promjena boje urina

Ako primijetite da vas koža svrbi bez očitog razloga ili da vam je urin tamnije boje nego obično, to može biti posljedica nakupljanja bilirubina u tijelu zbog oštećenja gušterače. Bilirubin može uzrokovati svrab prije nego što dođe do vidljive žutice, stoga je važno reagirati na ove znakove.

Bol u trbuhu i leđima

Woman stomach pain due to disease

Rak gušterače može uzrokovati bol u gornjem dijelu trbuha ili u donjem dijelu leđa, što je često rezultat pritiska tumora na okolne organe ili kralježnicu. Ova bol može biti kronična i postupno se pogoršavati s napredovanjem bolesti.

Gubitak apetita i neočekivan gubitak težine

Nedostatak apetita i nagli gubitak težine, iako ne povezani s dijetom ili povećanom tjelesnom aktivnošću, mogu biti znakovi raka gušterače. Tumor može pritiskati želudac ili uzrokovati probavne smetnje koje dovode do smanjenog unosa hrane i gubitka težine.

Kako se dijagnosticira rak gušterače?

Dijagnosticiranje raka gušterače često uključuje niz testova i postupaka kako bi se utvrdila prisutnost tumora i procijenio njegov stupanj. To može uključivati:

  • CT skeniranje i MRI za vizualizaciju gušterače i okolnih struktura.
  • Ultrazvuk trbuha za procjenu promjena u gušterači.
  • Endoskopski ultrazvuk za detaljniju sliku unutrašnjosti gušterače.
  • Biopsija za uzimanje uzorka tkiva i potvrdu dijagnoze.

Prevencija i rano otkrivanje

Iako su rizici od raka gušterače visoki, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili svoje šanse za obolijevanje:

  • Zdrava prehrana: Redovito konzumiranje voća, povrća i cjelovitih žitarica može pomoći u smanjenju rizika.
  • Izbjegavanje pušenja: Pušenje povećava rizik od raka gušterače, pa je prestanak pušenja važan korak prema prevenciji.
  • Redoviti medicinski pregledi: Redoviti pregledi mogu pomoći u ranom otkrivanju promjena u gušterači i drugim organima.

Rak gušterače je izazovan za otkriti i liječiti, ali pravovremena dijagnoza i liječenje mogu značajno poboljšati prognozu. Stoga je važno obratiti pažnju na znakove koje vaše tijelo može pokazati i konzultirati se s liječnikom ako primijetite bilo kakve neobične simptome.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here