Ljekoviti Med od Čuvarkuće: Kako ga Napraviti i Koristiti

Čuvarkuća je biljka koja ima mnoge ljekovite osobine, a med od čuvarkuće može pomoći u liječenju cijelog tijela. Ovdje ćemo vam predstaviti kako napraviti ovaj ljekoviti med i zašto je tako koristan za vaše zdravlje.

Sastav i Ljekovito Djelovanje Čuvarkuće

Čuvarkuća sadrži različite korisne sastojke kao što su tanin, biljna sluz, masno ulje, smola, kalcijev malat, mravlja i jabučna kiselina. Moderna istraživanja su pokazala da čuvarkuća sadrži vrijedne kiseline, flavonoide i ugljikohidrate. Ovi sastojci su zaslužni za njena antiupalna, adstringentna i diuretička svojstva.

U narodnoj medicini, čuvarkuća se koristi u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja. Zahvaljujući svojim svojstvima, pomaže u liječenju mnogih zdravstvenih problema.

Prirodni Lijek za Uhobolju

Čuvarkuća je poznata kao stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak skrućene smole u uhu i smanjuje bol. Mnogi su potvrdili da djeluje bolje od kapi iz apoteke, a neki pedijatri je čak preporučuju za djecu.

Da biste koristili čuvarkuću za uhobolju, dovoljno je istisnuti 2 do 3 ml soka iz lista, ukapati ga u uho, leći nekoliko minuta, i pustiti da sok iscuri iz uha.

Lijek za Kožne Bolesti i Rane

Čuvarkuća ima slično djelovanje kao aloe vera, poznata po svojim ljekovitim svojstvima za kožu. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava, čuvarkuća je odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza. Problematično mjesto premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.

Sok Čuvarkuće

Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske spojeve koji se bore protiv bakterija. Pomaže kod nervnih smetnji, strahova, padavice, te protiv crijevnih parazita. Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla. Preporučuje se i kod zloćudnih tumora materice i usne šupljine. Pijte tri kašike soka dnevno ili pojedite nekoliko listova biljke.

Med od Čuvarkuće

Med od čuvarkuće uspješno liječi miome i ciste na maternici te probleme sa štitnom žlijezdom. Djeluje detoksikacijski i preporučuje se nakon prekomjernog unosa hrane i pića. Pomiješan s vrućom vodom, med od čuvarkuće snižava temperaturu.

Recept za med od čuvarkuće:

  1. Sameljite 750 g listova čuvarkuće.
  2. Pomiješajte ih s kilogramom meda.
  3. Uzimajte jednu kašiku ujutro na prazan želudac i jednu do dvije kašičice tokom dana.

Čaj od Čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće je izvrstan za obilne menstruacije, menstrualne grčeve, proljeve i čireve. Kuhajte 10 g svježe ili 12 g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250 ml vode. Procijedite i pustite da se ohladi. Ujutro natašte popijte čašicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašičicu čaja.

Korištenjem čuvarkuće u ovim različitim oblicima, možete značajno poboljšati svoje zdravlje i riješiti se mnogih tegoba. Napravite med od čuvarkuće i uživajte u njegovim ljekovitim svojstvima!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here