Čini se da je nesretni ugriz mačke doveo do smrti Danca četiri godine kasnije. Henrik Kriegbaum Plettner 2018. udomio je iz lokalnog skloništa mačku i njezine mačiće.

Dok je mazio jednog mačića, on ga je ugrizao za kažiprst. Nije odmah potražio liječničku pomoć, već par sati kasnije, kad mu je ruka otekla. Rekli su mu da pričeka još jedan dan, a onda je završio u bolnici Kolding u Danskoj.

Plettner je u bolnici proveo mjesec dana. Operiran je 15 puta, ali nije uspio izliječiti prst. Zbog toga su mu ga doktori četiri mjeseca kasnije odlučili amputirati.

Nesretnom muškarcu oslabio je imunološki sustav pa se borio s gihtom, dijabetesom i upalom pluća. Četiri godine se mučio, a onda je preminuo u oktobru 2022., u dobi od 33 godine.

“Znali smo da je loše, ali ne toliko. Idite liječniku ako vas bilo što ugrize, odmah. Nemojte misliti da je bezazleno”, rekla je Plettnerova udovica za Daily Mail.

Zašto ugriz mačke ili psa može biti opasan?

Mačji ugrizi i ogrebotine, osobito ako su duboki, predstavljaju ozbiljan rizik. U njima se mogu nalaziti klice i bakterije, koje mogu pronaći put do krvotoka i proširiti infekciju po cijelom tijelu. Prema riječima Plettnerove porodice, čini se da se to dogodilo i njemu.

Mačke i psi mogu prenijeti bakterije poput Capnocytophage canimorsus, Bartonelle henselae i Pasteurelle multocida, od kojih se potonja smatra glavnim izvorom potencijalno opasnih infekcija uzrokovanih ugrizima kućnih ljubimaca.

Također je poznato da mačke šire manje uobičajenu kugu. Ove infekcije obično uzrokuju samo blagu bolest, ali mogu se javiti i ozbiljne komplikacije. Teške infekcije vjerojatnije će se dogoditi kod ljudi koji imaju oslabljen imunološki sustav ili neka druga zdravstvena stanja.

izvor: index

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here