Kako stres utječe na zdravlje žena

Stres nije ništa novo, ali za žene, posebno za one između 25 i 50 godina, čini se da je sve veći problem. Prema istraživanju koje je proveo American Psychological Association, žene su mnogo osjetljivije na stres nego muškarci, a u 2017. godini 51% žena izvijestilo je o osjećaju stresa, za razliku od 43% muškaraca.

Neki od razloga za to mogu biti činjenica da su žene često opterećene društvenim ulogama, kao što su roditeljstvo, briga za starije roditelje ili skrb o bolesnom djetetu ili partneru. Također, žene često osjećaju pritisak da uspiju u svim područjima svog života, uključujući posao, obitelj, društveni život i hobije.

Međutim, stres ne utječe samo na mentalno zdravlje. Istraživanja pokazuju da stres može utjecati na žensko zdravlje na različite načine, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i autoimunih bolesti. Također, stres može pogoršati menstrualne probleme i simptome menopauze.

Srećom, postoje načini za smanjenje stresa i poboljšanje zdravlja. Neke od strategija uključuju tjelovježbu, meditaciju, druženje s prijateljima i obitelji, kao i razvijanje hobija koji mogu smanjiti stres. Također je važno dati si dovoljno vremena za odmor i opuštanje, čak i ako to znači samo nekoliko minuta dnevno.

Za žene, koje su posebno osjetljive na stres, važno je da obrate pažnju na svoje zdravlje i da rade na smanjenju stresa u svakodnevnom zivotu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here