Ovih deset namirnica će vas osloboditi viška vode u tijelu: Probajte ove prirodne diuretike

Zadržavanje vode, također poznato kao edem, nastaje kada se u tijelu nakuplja višak tekućina. Može uzrokovati oticanje u rukama, nogama, gležnjevima i nogama. Žene također mogu doživjeti zadržavanje vode tokom trudnoće ili prije mjesečnog ciklusa. Postoji nekoliko razloga zašto se to dogodi, ali većina njih nije ozbiljna.

U slučajevima kada je oteklina blaga, a sigurni ste da nema temeljnih ozbiljnih zdravstvenih stanja,sugerišemo vam uključivanje sljedećih 10 namirnica u vašu prehranu koja će djelovati kao prirodni diuretik i pomoći vam da se riješite zadržavanja vode.

KRASTAVAC
Krastavci sadrže hranjive tvari koje pomažu u ispiranju mokraćne kiseline iz bubrega. One sadrže i kafeičnu kiselinu koja pomaže u uklanjanju zadržavanja vode. Budući da su krastavci također niski u kalorijama, oni su dobra opcija za grickanje onih koji nastoje izgubiti težinu.

BRUSNICE

Brusnice su bogate antioksidansima i vitaminom C i pomažu u ispiranju višaka vode iz tijela. Oni također štite stanice tijela od oštećenja uzrokovanih toksinima i slobodnim radikalima koje proizvode vaše tijelo tokom metaboliziranja.

LUBENICA
Lubenice se sastoje od 92% vode i dolaze s različitim mineralima i vitaminima koji imaju svojstva diuretika.

CELER

Celer sadrži spoj koji se zove kumarin koji pomaže u čišćenju tijela izlučujući svu neželjenu vodu u obliku urina. Također pomaže kod probave i sprječava visoki krvni tlak.

ĐUMBIR

Đumbir se smatra jednim od najučinkovitijih diuretskih namirnica. Pomaže u probavi i u očuvanju tijela od štetnih toksina.

MRKVA

Mrkva je bogata antioksidansima i vitaminima koji olakšavaju detoksifikaciju u tijelu. Zahvaljujući sadržaju kalija, mrkva također pomaže u održavanju razine holesterola i šećera u krvi.

ŠPAROGE

Visoki sadržaj kalija u šparogu pomaže u sprječavanju nepotrebnog zadržavanja vode.

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj je prirodni diuretik. Istraživanja su pokazala da pijenje zelenog čaja redovno smanjuje masnoće tijela do 19%.

MASLAČAK

Maslačak je tradicionalno korišten kao prirodni diuretik. U Europi, ekstrakt maslačaka koristi se za liječenje mnogih medicinskih stanja i odobrava ga Njemačka Komisija E.

Preuzeto sa: https://svezazdravlje.site/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here