Povećanje Penzija i Dodatak na Penziju: Šta Penzioneri Trebaju Znati?

Od januara 2024. godine, penzioneri u Bosni i Hercegovini mogu očekivati značajne promjene u svojim primanjima. Pored redovnog povećanja penzija, uvodi se i dodatak na penziju. Ovaj članak će vam pružiti sve potrebne informacije o ovim promjenama, uključujući ko ima pravo na dodatak i koliki će on biti.

Povećanje Penzija za 14,8%

Počevši od penzije za januar 2024. godine, svi korisnici penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja dobit će povećanje od 14,8%. Ovo povećanje će biti primijenjeno zahvaljujući tzv. švajcarskoj formuli, koja usklađuje penzije s procentualnom promjenom prosječne zarade bez poreza i doprinosa.

Prosečna penzija za januar 2024. godine će iznositi oko 45.775 dinara. Ovako usklađeni iznosi penzija i novčanih naknada bit će isplaćeni u februaru 2024. godine.

Dodatak na Penziju: Uslovi i Iznos

Pored povećanja, penzioneri će dobiti i dodatak na penziju. Vlada je na sjednici 7. decembra donijela uredbu koja propisuje uslove, visinu, obuhvat korisnika penzija i dinamiku isplate ovog dodatka.

Korisnici starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije, čiji iznos penzije od decembra 2023. do novembra 2024. godine ne prelazi 51.618,14 dinara, imaju pravo na ovaj dodatak. Dodatak će se isplaćivati mjesečno uz redovnu penziju.

Automatska Isplata Bez Posebnih Zahtjeva

Penzioneri ne trebaju podnositi zahtjev za isplatu povećanih penzija i dodatka. Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje će automatski obračunati i isplatiti povećanja u redovnom postupku, bez donošenja pojedinačnih rješenja.

Zaključak

Ove promjene donose značajno olakšanje penzionerima, poboljšavajući njihov finansijski položaj. Povećanje od 14,8% i dodatak na penziju će omogućiti bolji životni standard za sve korisnike penzijskog i invalidskog osiguranja.

Ako ste penzioner, možete očekivati da će vaša penzija biti povećana bez potrebe za podnošenjem dodatnih zahtjeva. Obavezno provjerite tačne iznose i uslove koji se odnose na vašu situaciju, kako biste bili sigurni da ostvarujete sva prava koja vam pripadaju.

Kako Pratiti Promjene u Penzijama

Kako biste uvijek bili u toku s najnovijim promjenama u penzijskom sistemu, preporučuje se redovno pratiti obavijesti Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i službene vladine komunikacije. Tako ćete biti sigurni da ne propustite važne informacije koje mogu uticati na vaša primanja.

Uvođenjem ovih povećanja i dodataka, Vlada nastoji pružiti dodatnu podršku penzionerima, priznajući važnost stabilnih i pravednih penzija za kvalitet života starijih građana.

izvor: bgnightlife

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here