Nakon brojnih istraživanja, utvrđeno je da održavanje kvalitetnog sna može produžiti životni vijek za nekoliko godina. Zapravo, dobivanje dovoljno sati sna može smanjiti rizik od smrti uslijed kardiovaskularnih bolesti za čak 21%. Novo istraživanje koje je predstavljeno na godišnjoj znanstvenoj sesiji Američkog koledža kardiologa otkriva da dobra kvaliteta sna može produljiti životni vijek.

Istraživanje je pratilo pet različitih čimbenika kvalitete sna i njihov utjecaj na dugovječnost. Uz to, stručnjaci objašnjavaju zašto je san važan za dugoročno zdravlje.

Ako ste skloni drijemanju tijekom dana ili se često budite umorni, vrlo je vjerojatno da ne dobivate dovoljno visokokvalitetnog sna. Osim što ćete vjerojatno trebati više kave kako bi se razbudili, loši navike spavanja također mogu utjecati na vaše srce i opće zdravlje, čak i na vaš životni vijek.

Prema ovom istraživanju, do 8% smrti može biti posljedica suboptimalnih navika spavanja, a oni koji imaju zdravije navike spavanja su manje vjerojatni da umru prerano. Istraživanje je koristilo podatke Nacionalne ankete o zdravlju od 1997. do 2018. godine, kao i Nacionalnog registra smrti do 31. prosinca 2019. godine kako bi ispitali povezanost pojedinačnih i kombiniranih čimbenika spavanja i smrtnosti za 172,321 sudionika.

Prema ovom istraživanju, do 7,9% rizika od smrti uslijed bilo kojeg razloga može biti posljedica suboptimalnih navika spavanja. Očekivano trajanje života kod muškaraca od 30 godina s pet faktora niskog rizika spavanja bilo je dulje za 4,7 godina, a kod žena za 2,4 godine u usporedbi s osobama koje imaju nula ili jedan faktor niskog rizika spavanja. Također se otkrilo da su osobe koje su imale sva pet povoljna faktora spavanja 30% manje vjerojatne da će umrijeti iz bilo kojeg razloga, 21% manje vjerojatno od kardiovaskularnih bolesti, 19% manje vjerojatno od karcinoma i 40% manje vjerojatno od drugih uzroka

#zdravlje #san #dugovječnost #kardiovaskularnebolesti #istraživanje #zdravnavika #životnivijek #kvalitetansan #zdravljenavika

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here