Salata od maslačka za šta je sve dobra

Salata od maslačka je prava prolećna blagodet, koju bi svako trebao imati na svojoj trpezi. Okrepiće umorni organizam, osnažiti telo i zaštitii ga od brojnih bolesti. List ove biljke visoko se cenio kao zdrava i okrepljujuća namirnica još od davnih vremena.

U Hercegovini se salata od sasvim mladog lišća i korena maslačka isečenog na tanke lističe davala slabovidim osobama. Čist sok koristio se za čišćenje od toksina i popravljanje krvne slike.

Maslačak salata nekad se nalazila u jelovnicima najprobirljivijih, ali i najsiromašnijih slojeva stanovništva. Popularna je i danas, naročito u francuskoj kuhinji, gde drži svoje zasluženo mesto. Kod nas se polako vraća na trpeze iako je bila prisutna vekovima unazad.

U ovom tekstu daćemo vam nekoliko predloga kako se pravi ukusna salata od maslačka. Recepti su odlični, ostanite sa nama..

Maslačak dragoceni dar iz prirode

Ovo skromna svuda prisutna biljka, na koju gotovo i ne obraćamo pažnju, izgleda nam isuviše poznato. Cvet joj je predivne žute boje, cveta od ranog proleća, te raduje mnoge svojom pojavom. Sa druge strane koren i listovi od kojih se priprema prolećna salata od maslačka imaju izvanredna lekovita svojstva.

Ova uporna i pre svega otporna biljčica svakog jutra ustaje u 6 sati. Tada lagano otvara svoj cvet i stoji na usluzi svim zainteresovanim insektima sve do podneva. Od tada pa do 15 h jedina briga joj je da ponovo složi i zatvori svoj cvetak. Nakon toga ponovo ide u san i dočekuje nov sunčev izlazak. Kada je vreme suviše hladno ili olujno, ona se uopšte i ne otvara.

Jedna glavica maslačka sadrži preko 12 hiljada semenki. Svaka od njih opremljena je majušnim padobranom koji je raznosi na najudaljenije destinacije. Ko bi rekao da ovaj obični žuti cvetak ima tako sofisticiranu opremu. Priroda je čudo.

Iako maslačak mnogima izgleda nežno i blago, u biljnom svetu to baš nije tako. Posmatrajte samo šta se dešava kada se pojavi prva žuta glavica na nekoj travnatoj površini. U roku od par dana sve će postati žuto. Definitivno ima osvajački karakter, pravi je „terminator“. Tamo gde se on smesti ne mrda, trpi sve pa čak i nepovoljnu klimu i gaženje.

Maslačak salata topi kilograme i eliminiše celulit

Maslačak se već dugo koristi i kao hrana i lek. Njegov koren obično se suši i kao takav upotrebljava se za pripremu čajeva. Odličan je diuretik.U studiji objavljenoj 2009. god. istaknuto je kako ekstrakt korena povećava proizvodnju urina pet sati nakon upotrebe.

Takođe maslačak pomaže u eliminaciji viška vode iz organizma. Ova biljka uspešno suzbija apetit, a naročito želju za slatkim. Uz to podstiče smanjenje masnoća u krvi i štetnog holesterola.

Kako sadrži malo kalorija salata od maslačka za mršavljenje je idealan izbor. Za ovu namenu podjednako je efikasan i čaj od suvih listova biljke.

Priprema salate:

Najpre skuvajte sav krompir u kori i gulite dok je još dovoljno vruć. Isecite ga na ravnomerne kocke i izručite u posudu u kojoj se već nalaze sveži listovi maslačka. Svemu pridodajte iseckan luk, malo jabukovog sirćeta, maslinovog ulja i himalajske soli. Sve to odmah izmešajte i to što bolje.

Ovako pripremljena salata od listova maslačka i krompira može se služiti topla ili hladna. Sasvim je dovoljna za samostalni obrok. Ipak ukoliko ste za „nešto konkretnije“ možete joj dodati i tvrdo kuvana jaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here