Saznajte koje namirnice su zdravije kada ih kupite smrznute

Smrznute verzije ne sadrže bakterije i nisu sklone kvarenju, a ponekad imaju i više nutritivnih vrijednosti nego svježe namirnice.

Niske temperature spriječit će brza kvarenja svih namirnica, a dopustit će vam i da ih konzumirate izvan sezone rasta, a ove su namirnice iz tih, ali i drugih razloga, bolje smrznute nego svježe, navodi onhealth.com.

1. Bobičasto voće

Maline, jagode i borovnice slatko su ljetno voće, no nerijetko se dogodi da ga zahvati plijesan još i na policama trgovina.

S druge strane, smrznuto voće neće zahvatiti plijesan te će biti spremno za konzumaciju čak i kada ne traje sezona njegovog sazrijevanja.

2. Grašak

Smrznuti grašak sadrži više nutrijenata nego onaj svježi, a razlog tomu leži u činjenici da svježi grašak gubi vitamine i minerale u nekoliko sati ili dana od ubiranja.

Smrznuta verzija pak, ubrana je, pripremljena te smrznuta u trenutcima kada je nutritivna vrijednost graška najveća.

3. Brokula

Nutritivne vrijednosti brokule ne mijenjaju se smrzavanjem, no svježa brokula ubrzo će postati blijeda i opuštena.

Ona će smrznuta pak ostati svježa tjednima.

4. Mljevena junetina

Mljevena junetina kvari se brže nego čitav komad mesa jer je takvo meso izloženije kisiku.

U tom je obliku meso izloženije i bakterijama koje se ubrzano množe dok smrznuta verzija neće dopustiti nastanak bakterija.

5. Mango

Ključni problem odabira manga njegovo je kratko stanje savršene zrelosti.

No, prehrambene kompanije znaju kada je najbolje vrijeme za ubrati voće i smrznuti ga, stoga je i smrznuta verzija puno bolji odabir nego ona svježa, prenosi Ordinacija.

Izvor:svijet oko nas

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here