Zapamtite to kako biste se, tokom ponovne kupovine, zaštitili i održali porodicu zdravom.

ŠTETNI PREHRAMBENI PROIZVODI
Trans mastiTrans masti su nezasićene masti koje se veštački dobijaju iz tečnih biljnih ulja. Hidrogenacijom se tečna ulja pretvaraju u čvrsta ulja: margarine i namaze. Ova vrsta masti je štetna za naše telo, oni potpuno menjaju metabolizam na ćelijskom nivou, doprinoseći akumulaciji toksina.
Kao rezultat sistematske konzumacije trans-masti, povećava se rizik od razvoja dijabetesa, smanjuje nivo testosterona kod muškaraca, preti ateroskleroza, gojaznost i rak.

Proizvodi koji sadrže transmasti: margarini, mekane mešavine povrća, namazi, majonez, slatkiši (kolačići, kolači, peciva), smrznuti poluproizvodi, prerađeni sirevi.
Sa margarinom je sve jasno, ali da li ste znali da puter sa sadržajem masti od 72,5% takođe nije pogodan za konzumaciju.
Sintetički zaslađivačiNajpoznatiji veštački zaslađivači – aspartam, saharin, suklamat – izuzetno su štetni po zdravlje.
Tako se široko rasprostranjeni aspartam raspada na formaldehid, metanol i fenilalanin na temperaturi od 30°C i uzrokuje nesanicu, probavne poremećaje, glavobolju i lupanje srca. Saharin je kancerogen koji provocira pojavu tumora. Suklamat je vrlo alergen.
Gazirana slatka pića, tvrde bombone, gume i dijetalne slatkiše izvor su štetnih zaslađivača. Ako želite da ograničite unos šećera, koristite med, fruktozu i steviju kao alternativu.

KobasiceToliko je napisano o opasnostima proizvoda od kobasica, ali kako ukusno izgledaju i mirišu! Šteta je samo što su sve ove kobasice, dimljene i kuvane kobasice, paštete.. jako ukusne.
40% težine ovih proizvoda čini masnoća, koža, iznutrice i čak koštano brašno, a ostatak je gel koji se u posebnom aparatu, u interakciji sa iznutricama, pretvara u komad „mesa“. Pojačivači ukusa, pojačivači boja, konzervansi, veštačko dimljenje učiniće svoj posao – aromatična i sočna kobasica i druge mesne prerađevine su spremne.
Ne dozvolite da proizvođači profitiraju na vašem zdravlju, kupujte prirodno meso i pripremajte sa njim zdrava jela za porodicu.

Kralj ukusa je mononatrijum glutamat (E-621)Šta ovde reći… Mononatrijum-glutamat se u velikim količinama dodaje čipsu, krekerima, bujonskim kockama, kobasicama, sintetičkim začinima, koji se ionako ne mogu nazvati bezopasnim. Da biste se zaštitili, pažljivo pročitajte informacije na ambalaži i izbegavajte kupovinu takve robe.

Čokoladni proizvodi i karamelNa domaćem tržištu prava čokolada je retkost. Najvećim delom je sastav različitih supstituta, hidromasti, emulgatora i bojila. Kada birate čokoladu, držite se gorke. Sastav prirodne čokolade: kakao puter (u njemu ne sme biti semena palme, soje ili pamuka), kakao zrna, lecitin, šećer u prahu.
Sada je u karameli toliko različitih esencija da ne treba govoriti o sigurnosti zubne gleđi. Visok sadržaj šećera ne dodaje blagodati slatkiša.

Polugotova i instant hranaInstant rezanci i pire krompir su uobičajena hrana za mnoge. Ali razmislite, da li vam treba takav hemijski napad na telo? Knedle, kotleti, riblji štapići, hrana sa uličnih tezgi takođe vam neće dodati zdravlje.
Zdrava hrana može biti ukusna: ne dozvolite nesavesnim proizvođačima da manipulišu vašim željama i navikama. Živite zdravo!

Preuzeto sa:https://www.dnevni.rs/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here