Čaj od šipka za jačanje imuniteta, čišćenje krvi i protiv pijeska u bubrezima, evo zbog čega se smatra svemogućom biljkom, recepte pogledajte u nastavku.

Šipak je ponovo u modi – Njegova upotreba je opet postala svakodnevna, što i nije čudno zbog ogromne količine vitamina C u njemu.

Novija istraživanja su pokazala da bi šipak mogao da pomogne pri ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom. Takođe, ustanovljeno je da se u osušenom šipku, a i u proizvodima dobijenim prerađivanjem ovih plodova, može zadržati znatan deo tog inače nestabilnog vitamina.

Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P. U šipku ima još i vitamina E i vanilina, od čega zdrobljene koštice imaju prijatan miris. Zbog vitamina C šipak služi kao sredstvo za jačanje imuniteta. Šipak sadrži i treslovine koje imaju sposobnost stezanja, a to olakšava probleme sa prolivom, posebno onog koji je izazvan groznicom.

Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline podstiču izlučivanje sokova za varenje, te tako ublažavaju gastritis. Osobe kod kojih lako dolazi do skupljanja peska i kamenca u bubrezima ili u bešici trebalo bi da piju čaj od šipka, i to neki duži period.

Čaj za jačanje imuniteta

Pomešajte 10 grama šipka, 20 grama kamilice, 20 grama zove, 10 grama matičnjaka, 10 grama lista borovnice, 10 grama koprive, 10 grama stolisnika, 5 grama nevena i 5 grama hibiskusa. Kašičicu mešavine prespite šoljicom vruće vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procedite.

Mešavina za čišćenje krvi

Pomešajte 20 grama šipka, 10 grama listova breze i 10 grama pirevine. Prilikom pripreme čaja, kašičicu mešavine prespite šoljicom provrele vode, ostavite pokriveno da odstoji 15 minuta i procedite. Pijte tri šoljice čaja na dan.

Protiv skupljanja kamenaca u bubrezima

Čaj od zdrobljenih semenki kuvajte pola sata, a zatim ostavite da pokriven odstoji još jedan sat. Lepog je ukusa jer semenke sadrže vanilin. U narodnoj medicini koristi se kod kamenca, bolesti bubrega i bešike, kao i reume.

Izvor:sremcica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here