Ako radite svakog jutra ovaj jednostavan ritual – otvoriće vam se vrata sreće (Dalaj Lama)

Kako obično započinjete svoj dan?

Hajde da pretpostavimo da se vaš klasičan dan ne razlikuje puno od drugih . Nakon što zazvoni alarm, pritisnete dugme da ga isključite. Ustanete iz kreveta i trudite se da vas miris i ukus prve jutarnje kafe “ožive”. Zar ne?

Postoje i bolji i lepši i jednostavniji načini da započnete svoj dan…

Umesto da se plašimo neizvesnosti koje sa sobom donosi sutrašnji dan, hajde da ga prihvatimo svakog jutra sa velikom zahvalnošću i ljubavi. Šta će se promeniti ako čim otvorite oči pomislite kako ćete maksimalno iskoristiti današnji dan.

Da li biste svakog dana mogli od svog života da učinite više?

Da li možete iz dana u dan da postanete ljubazniji i saosećajniji.

Mislite li da biste postigli više? Da li bi postali ljubazniji i saosećajniji?

Da li biste mogli dan da započnete veselo i smireno?

Prema Dalaj Lami, svako to može učiniti.

On savetuje da započnete jutro uvek na isti način – meditacijom.

“Svakog dana, u zoru, razmišljajte o tome koliko ste srećni što ste se probudili, zato što imate najvredniju stvar na ovoj Zemlji – ljudski život. Recite sebi: “Koristiću svu svoju energiju za rast i razvoj, za otvaranje svog srca drugim ljudima; kako bih postigao prosvetljenje u korist svih. Moje misli će biti vedre i ljubazne, neću osuđivati ili kritikovati, ljutiti se ili loše razmišljati o nekome. Moj cilj je da učinim sve što je u mogućnosti da koristim dobru energiju. I uspeću”, kaže Dalaj Lama.

Da biste svoje mišljenje transformisali u pozitivno, započnite jutro posebnom meditacijom. Evo 6 koraka koje možete koristiti svaki dan, po preporuci Dalaj Lame:

Da biste svoje mišljenje transformisali u pozitivno, započnite jutro posebnom meditacijom. Evo 6 koraka koje možete koristiti svaki dan, po preporuci Dalaj Lame:

Meditacija koja će vam pomoći da se oslobodite svih negativnih stvari i promenite ih u dobru energiju:

1. Zauzmite udoban položaj.

Nema ograničenja: možete sesti na stolicu, leći na jastuk ili leći na tepih.

2. Osetite svoje telo i opustite se što je više moguće.

Pokušajte da osetite bukvalno svaku ćeliju svog tela. Opustite svaki mišić, oslobodite se napetosti. Vaš zadatak je da osetite sebe. Samo dišite.

3. Usredsredite se na disanje

Pažljivo pogledajte kako udišete i izdišete. Zabeležite sami kako tok vazduha polako ulazi u vas, a zatim izlazi. Kako nežno prolazi kroz vas. Ne bi trebalo da radite ništa namerno – samo posmatrajte dah.

Ne razmišljajte o vremenu, o tome da li ste već udahnuli dovoljno, duboko ili površno izdahnuli – dišite prirodno, kao i uvek. Obratite pažnju na to kroz koje delove svog tela osećate disanje, kako “reagujete” na to.

4. S vremena na vreme, odvraćaćete pažnju. To je normalno.

Iako ćete pokušati da izvučete maksimum iz daha, um će vam i dalje periodično lutati, a misli će napadati sa svih strana. To je prirodno. Samo prihvatite da se to događa i glatko se vratite dahu.

5. Nastavite disati još 5-7 minuta.

To je sve što trebate da uradite. Pokušajte da se fokusirate na dah.

6. Budite sigurni da ste potpuno opušteni pre nego što završite meditaciju.

Nakon nekoliko minuta ponovo preslušajte sve ćelije u vašem telu. Oslobodite se napetosti ako se pojavi negde tokom disanja. I tek nakon toga možete završiti meditaciju.

Probajte i uspećete!

Izvor: Lovesensa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here