Grah je omiljeno jelo mnogima, a pripremiti se može na gomilu načina i svaki je poseban doživljaj za gurmanska nepca. Njegov učinak na zdravlje također je značajan. Naime, grah ima vrlo malo masnoća i kalorija, bez obzira na vrstu.

Osim toga, odličan su izvor bjelačevina, B vitamina, folne kiseline i vlakana koja snižavaju kolesterol. Svi ga mogu konzumirati jer ne sadrži gluten. Ako ste na dijeti, slobodno se opustite uz jelo do graha s obzirom na vrlo malo kalorija i masti kojima obiluje, a istovremeno opskrbljuje tijelo magnezijem i željezom.

Energije vam nakon jela od graha neće nedostajati, a tijelu će pružiti i pravu antioksidativnu zaštitu.

Mnogi će zastati prije pripreme graha znajući da napuhava pa uzrokuje eventualne neugodnosti zbog stvaranja plinova u tijelu.

No, i za to postoji nekoliko trikova. Mnogima je dobro poznato da će grah manje napuhavati namoći li se prije kuhanja barem nekoliko sati u vodi. Prema triku iz bakine kuhinje, grah je dobro namoćiti i dan ranije pa ga ostaviti u vodi preko noći.

Osim namakanja u vodi, kako grah ne bi napuhavao prilikom kuhanja u vodu stavite lovorov list, kim, mažuran, timijan ili đumbir čija svojstva sprječavaju kasniji nastanak plinova u tijelu.

Činjenica je i da slabo kuhani grah izaziva više vjetrova. Želite li to spriječiti, grah obavezno operite (čak i onaj iz konzerve) i kuhajte ga na laganoj vatri i duže, a ne na jačoj. Pranjem i namakanjem grah gubi šećere koji između ostaloga utječu na napuhavanje, odnosno kasniju nadutost. Naime, kada taj šećer dođe u debelo crijevo, bakterija koja je zadužena za izgradnju proizvodi neugodan miris plina koji će itekako napustiti tijelo. Iskusni kuhari savjetuju da je grah dobro kuhan tek nakon što triput provrije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here