“Oboljenja nastaju zbog duševnog pada. Svaki bi pojedinac trebao biti svoj doktor. Ukoliko nije miran iznutra, svaki lijek i najbolji doktori su mu uzaludni. Podsvijest savremenog čovjeka je nemirna poput okeana u oluji, preplavljena brojnim utiscima. Ta pretrpanost utiscima čini dušu nemirnom.

Tada emocije bujaju poput erupcije vulkana. Ako ne radimo na emocijama, duhovnost je samo kula od karata. Šta je čovjek bez unutrašnjeg mira? Odvojen od božanske milosti, pokušava bezuspješno pronaći utjehu u materijalnim stvarima.

Ali tamo nema utjehe, to je bezdan. Traži se još, još, daj još i na kraju opet praznina. Kada duša postane mirno more, kada nastupi bonaca, tada počinje iscjeljenje. Upamtite to, to je zlatno pravilo. Izvor većine bolesti leži u duhu, stoga duh može pobijediti većinu bolesti”, napisao je Đoković.

Iako je Novak Đoković najpoznatiji kao teniser, njegove izjave o duhovnosti i unutarnjem miru pokazuju da ima duboko razumijevanje o povezanosti između uma, tijela i duha. Njegova posvećenost duhovnom razvoju i promicanju zdravlja na svim razinama čini ga ne samo uspješnim sportašem, već i izvorom inspiracije za mnoge ljude širom svijeta.

Đoković često ističe važnost emocionalne ravnoteže i duhovnog mira kao temelja za sveukupno zdravlje. On vjeruje da duševni mir doprinosi fizičkom zdravlju i da je rad na emocijama ključan za postizanje tog mira. Ovaj pristup odražava njegov holistički pogled na život, gdje je svaki aspekt – um, tijelo i duh – međusobno povezan.

Inspirisan Teslinim riječima, Đoković naglašava važnost unutarnje ravnoteže i duhovne prakse u svakodnevnom životu. Njegove riječi odjekuju kod mnogih koji traže dublje značenje i ravnotežu u svojim životima. Novakova filozofija podsjeća nas da istinska sreća i zdravlje dolaze iznutra, a ne izvanjskih postignuća ili materijalnih stvari.

Kao jedan od najboljih tenisera svih vremena, Đoković koristi svoju platformu da širi poruku o važnosti duhovnog zdravlja. Njegova posvećenost ovoj temi inspirira ljude da traže unutrašnji mir i balans, što doprinosi njihovom ukupnom blagostanju. Ovaj pristup čini ga ne samo sportskim uzorom, već i duhovnim vodičem za mnoge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here