cajevi

Ispijanje najmanje 4 šalice određenih čajeva može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje

Ispijanje crnog, zelenog ili oolong čaja moglo bi imati više koristi od malog povećanja energije – određena količina mogla bi smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazalo je novo istraživanje.

Ispijanje najmanje četiri šalice bilo kojeg od ovih čajeva dnevno povezano je sa 17% manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 tijekom prosječnog razdoblja od 10 godina, prema istraživanju objavljenom u subotu. Istraživanje, koje još nije objavljeno u znanstvenom časopisu, bit će predstavljeno na godišnjem sastanku Europske udruge za proučavanje dijabetesa u Stockholmu ovaj tjedan.

Odnos između pijenja čaja i rizika od dijabetesa tipa 2 već je proučavan, ali rezultati su bili nedosljedni, rekao je Xiaying Li, prvi autor istraživanja i student poslijediplomskog studija na Sveučilištu znanosti i tehnologije Wuhan u Kini.

“Naša je studija pokazala da povezanost između konzumacije čaja i (dijabetesa tipa 2) ovisi o količini konzumiranog čaja. Samo dovoljna konzumacija čaja može pokazati kliničke učinke”, rekao je Li putem e-pošte. “Na temelju naših otkrića, savjetovao bih javnosti da konzumira više čaja u svakodnevnom životu, ako je to prikladno.”

Autori sažetka prvo su proučavali 5199 odraslih osoba bez povijesti dijabetesa tipa 2 koji su sudjelovali u Anketi o zdravlju i prehrani u Kini (CHNS). CHNS je prospektivna studija koja ispituje ekonomiju, sociološka pitanja i zdravlje stanovnika iz devet kineskih provincija. Regrutirani su 1997. i praćeni do 2009. Na početku studije sudionici su dali informacije o čimbenicima životnog stila kao što su navike u vezi s hranom i pićem, tjelovježba, pušenje i konzumacija alkohola.

U početku su istraživači otkrili da oni koji piju čaj i oni koji ga ne piju imaju sličan rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2.

Ali kada su istraživači odlučili ispitati ima li količina konzumiranog čaja među ljubiteljima čaja značajnu poduzimanjem sustavnog pregleda 19 kohortnih studija u kojima je sudjelovalo više od milijun odraslih osoba iz osam zemalja, rezultati su bili drugačiji – više šalica zelenog, oolong ili crnog čaja koji su sudionici pili dnevno, manji je bio rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Mjere praćene u ovim studijama bile su piju li sudionici manje od jedne šalice čaja dnevno, jednu do tri šalice dnevno ili četiri ili više.)

Autori su upozorili da njihovo istraživanje ne dokazuje da je pijenje čaja smanjilo rizik od dijabetesa tipa 2, ali sugerira da pijenje čaja tome vjerojatno doprinosi, navodi se u priopćenju za javnost. Također su primijetili da su se oslanjali na vlastite procjene sudionika o njihovoj konzumaciji čaja i nisu mogli isključiti mogućnost da su neodmjeren način života i fiziološki čimbenici mogli utjecati na rezultate.

Stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje složili su se s autorovim priznanjem nedostataka dosadašnjeg istraživanja.

“Moglo bi biti da ljudi koji piju više čaja izbjegavaju ili rjeđe piju štetnija slatka pića ili ekvivalente, ili da imaju druga zdravstvena ponašanja koja ih vode do nižeg rizika od dijabetesa tipa 2”, Naveed Sattar, profesor metaboličke medicine na Sveučilištu u Glasgowu, stoji u priopćenju.

“Ova otkrića treba uzeti s vrlo velikim prstohvatom soli (ili šalicom čaja)”, rekao je u izjavi Kevin McConway, emeritus profesor primijenjene statistike na Otvorenom sveučilištu u Ujedinjenom Kraljevstvu. “Problem s nalazima meta-analize je taj što je vrag uvijek u detaljima, a mi nemamo detalje. Koje su studije uključene? Kakva je bila njihova kvaliteta? Koji su ljudi, iz kojih zemalja proučavani?”

Potrebno je provesti više istraživanja kako bi se točno utvrdilo kako bi zeleni, crni ili oolong čaj – i količina koja se konzumira – mogli utjecati na rizik od dijabetesa tipa 2, rekao je Li u priopćenju za javnost.

“Određene komponente u čaju, kao što su polifenoli, mogu smanjiti koncentraciju glukoze u krvi inhibicijom aktivnosti α-glukozidaze i/ili inhibicijom aktivnosti drugih enzima, ali potrebna je dovoljna količina bioaktivne tvari da bi bila učinkovita”, rekao je Li. .

Polifenoli su tvari koje se nalaze u mnogim biljkama i daju boju cvijeću, voću i povrću, prema Nacionalnom institutu za rak. Polifenoli imaju antioksidativna svojstva koja mogu spriječiti ili odgoditi oštećenje stanica u tijelu. Bioaktivne tvari su hranjive ili nehranjive tvari u hrani koje utječu na funkcioniranje tijela.

Glavna poruka je da su izbori načina života važni za upravljanje rizikom od dijabetesa tipa 2, rekao je u izjavi Duane Mellor, registrirani dijetetičar i viši profesor na Sveučilištu Aston u Birminghamu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mellor nije bio uključen u istraživanje.

Osim održavanja kuhala za čaj kuhanjem, redovita tjelovježba, jedenje dovoljno voća, povrća i žitarica te korištenje alternativnih zaslađivača također se povezuje s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 ili s boljim upravljanjem bolešću.

izvor: editioncnn

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *