Kiseli kupus je Vaša omiljena zimnica, a kada pročitate kakva ljekovita svojstva posjeduje , sasvim sigurno će Vam biti još draži.

Kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra. Sadrži manje količine natrijuma i povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osigurava maksimalno iskorištavanje kalcijuma u organizmu i čini ovu namirnicu vrlo korisnom po naše zdravlje.

Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gdje je čovjek uspio da poboljša, odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.

Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla.

Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica.

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom i narandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C).

Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg bjelančevine uopšte ne bi bile iskorištene.

Takođe, dobar je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, cjelokupni metabolizam i razmjenu materija u mozgu.

Rasol

Ovo je lijek za sve tegobe u vezi s probavnim traktom i smanjenjem oteklina na zglobovima. Malo je poznato da sok od sirovog kupusa ne samo da je bogat vitaminom C, već je i ljekoviti napitak širokog spektra.

Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svježeg kupusa uspješno liječi čir na želucu i upala debelog crijeva. Sok od svježeg kupusa podstiče razmjenu materija u ćelijama i povoljno djeluje na sluzokožu crijeva.

Pomiješan sa sokom od mrkve i repe, rasol, je odličan napitak za osobe koje imaju manjak kalcijuma. Takođe se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Ljekovita svojstva kupusa:

  • Poboljšava raspoloženje
  • Organizam čini otpornim na stres
  • Aktivira razmjenu materija u mozgu
  • Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
  • Stimuliše rad ćelija i djeluje podmlađujuće
  • Pomaže kod izgradnje kostiju
  • Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi
  • Jača imunitet i povećava snagu mišića
  • Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Preuzeto sa nezavisne.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here