Namirnice koje nipošto ne bi trebali jesti za doručak, a sigurni smo da to često radite.

Iako se često smatra drukčije, žitne pahuljice nisu hranjiv izbor za jutarnji obrok. Zbog natpisa na ambalažama poput “sadrži cjelovite žitarice” ili “izvor vitamina A i željeza” lako je dobiti pogrešan dojam o tome što se nalazi u kutiji. Procesuiranjem pod visokom temperaturom i tlakom žitarice se pretvaraju u sitne pahuljice kako bi se mogle jesti bez prethodnog kuhanja, a time se uništavaju blagotvorni sastojci.

Žitarice za doručak loše su i zbog dodataka koje sadrže. Kako bi bile ukusnije, dodaju se aditivi, kao i gomila šećera. Kod velikog broja pahuljica šećer je treći po redu na popisu sastojaka, a od njega često dolazi i većina kalorija. Kad se sve zbroji, mnogi slatkoljupci unesu manje kalorija pojedu li kekse nego “zdrave” žitarice.

Palačinke

Palačinke sadrže više proteina od običnih peciva, ali to ih ne čini dobrim izborom za doručak prvenstveno zbog dodataka poput marmelada ili čokoladnih namaza.

Hljeb i maslac ili margarin

Tost s margarinom može izgledati kao dobar izbor za doručak jer ne sadrži šećer. No brašno je u većini vrsta hljeba rafinirano, a hljeb u kombinaciji s masnoćom osigurava malo hranjivih tvari i siromašan je vlaknima. Zbog visokog glikemijskog indeksa (koristi se za određivanje koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze) brzo povećava razinu šećera u krvi. Zbog toga ćete brzo ogladnjeti. Maslac se dobiva iz mlijeka, ali margarin se proizvodi industrijski. Ne preporučuje se zbog transmasnih kiselina koje sadrži i štetne “hemije”.

Muffini

Kolačići koji se rade od rafiniranog brašna, biljnih ulja, jaja i šećera nikako nisu zdrav izbor. Jedini zdravi sastojak u njima su jaja. Oni koji se prodaju u pekarnicama i trgovinama često su preveliki, a čokolada ili sušeno voće dodatno bildaju broj kalorija. Od zdravog brašna, voća i bez dodavanja šećera mogu se napraviti dobre domaće varijante, ali kupovne se nikako ne preporučuju.

Voćni sok

Kupovni sokovi neki su od najgorih izbora koje možete napraviti ako pokušavate izbjeći glad, debljanje i hronične bolesti. Mogu sadržavati vrlo malo voćnog soka i previše šećera ili kukuruznog sirupa. Nakon što popijemo sok, šećer u krvi brzo raste jer nema masti ili vlakana za usporavanje apsorpcije. Zbog toga se brzo osjećamo umorno, slabo i gladno.

Energetske pločice

Kupovna granola i energetske pločice najčešće nisu ništa bolje od drugih čokoladica. Neprocesuirana zob obiluje vlaknima, ali kupovne pločice daju samo 1-3 grama vlakana. Osim toga, imaju premalo bjelančevina, a previše šećera i kukuruznog sirupa, koji naglo povisuju razinu šećera u krvi.

Jogurt s malo masti

Zdjelica punomasnog ili grčkog jogurta s bobičastim voćem odličan je primjer zdravog doručka. No odaberete li jogurt bez masti, takav obrok više nije na listi poželjnih. Mnogi jogurti s malo masti mogu sadržavati više šećera od porcije sladoleda. Masnoća produljuje osjećaj sitosti jer u tom slučaju organizam dulje probavlja ugljikohidrate.

To su bile namirnice koje ne trebate jesti za doručak.

Preuzeto sa hayat.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here