Kivi se na našim prostorima ne konzumira u mjeri u kojoj bi trebao, sigurno niste znali da sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i infarkt, kada ovo pročitate sigurno će Vam uvijek biti na stolu.

Ukoliko jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
Kivi je odličan izvor vlakana

Kivi je jedna od najzdravijih namirnica i dolazi nam iz Kine. Sadrži vitamin C, i to u većoj količini od naranče. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E.

Nekoliko istraživanja je dokazalo kako može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36 posto. On sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprečavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Istraživanje je pokazalo da kivi može spriječiti bolesti disajnog sistema, a naročito se djelotvornim pokazao kod djece. Istraživanje je pokazalo da pet do sedam porcija kivija sedmično može smanjiti kašalj za 27 posto, kratkoću daha za 32 posto nadraženost nosa za 28 posto.

Ukoliko jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi za čak 15 posto. Na taj način sprečava nakupljanja plaka na stjenkama arterija te čuva zdravlje srca i krvnih žila.

Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNA od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

Odličan je izvor vlakana koja održavaju probavni sistem zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sistem oslobodite od toksina i spriječite nastanak raka debelog crijeva.

Izvor: faktor.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here