Piletina – Najpopularnije Meso na Svijetu

Piletina je danas najpopularnija vrsta mesa, a postoje mnogi razlozi za to. Njena dostupnost, blag ukus bez jakog mirisa, i povoljna cijena su samo neki od faktora koji su je učinili omiljenim izborom u kuhinjama širom svijeta. Pored toga, piletina je bogata raznim hranljivim materijama koje su korisne za zdravlje organizma.

Prednosti Piletine

Piletina je izuzetno hranljiva. U 100 grama pilećeg mesa nalazimo:

  • Energetska vrijednost: 120 kcal
  • Proteini: 22,50 g
  • Ugljeni hidrati: 0,00 g
  • Šećeri: 0,00 g
  • Vlakna: 0,00 g
  • Masti: 2,62 g
  • Zasićene masti: 0,563 g

Visoka količina proteina koju bijelo meso sadrži pomaže tijelu da izgradi mišiće. Zbog svoje niske kalorijske vrijednosti, piletina je savršena namirnica za dijetalne režime. Bijelo meso, posebno pileća prsa, izuzetno je popularno među sportistima i onima koji paze na unos kalorija.

Dijelovi Piletine Koje Treba Izbjegavati

Iako je piletina izuzetno korisna, nisu svi njeni dijelovi podjednako zdravi. Prema nedavnoj kineskoj studiji, neki dijelovi pileta mogu biti štetni za ljudsko zdravlje.

Kožica Piletine

Jedan od dijelova koji se preporučuje izbjegavati je kožica. Ona se sastoji uglavnom od masti i može sadržavati veliki broj bakterija. Redovno konzumiranje kožice može povećati unos zasićenih masti, što nije poželjno za srčano zdravlje.

Pluća Piletine

Također, pluća piletine se ne preporučuju za konzumaciju. Čak ni termička obrada visokom temperaturom nije u stanju u potpunosti ukloniti sve parazite koji mogu biti prisutni u plućima. Konzumacija pluća može dovesti do zdravstvenih problema zbog potencijalnih patogena.

Glava Piletine

Iako se glava pileta rijetko koristi u našim krajevima, kineski stručnjaci savjetuju da se i ona izbjegava. Ovaj dio pileta može akumulirati štetne materije koje životinja unese tokom života. Konzumiranje glave pileta može biti rizično zbog prisustva toksina.

Zaključak

Piletina je izuzetno popularna zbog svoje dostupnosti, ukusa i povoljne cijene. Njena nutritivna vrijednost čini je odličnim izborom za sve koji žele zdravo jesti i održavati dobru formu. Međutim, važno je znati koje dijelove pileta treba izbjegavati kako bi se smanjio rizik od zdravstvenih problema. Uživajte u piletini, ali birajte pažljivo koje dijelove konzumirate.

Piletina je neizostavan dio mnogih jelovnika, ali njena pravilna priprema i konzumacija ključ su za maksimalne zdravstvene benefite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here