Hormoni sreće mogu se podstaći i prirodnim sredstvima, potpuno besplatno!

Počnite da radite ovo što pre, jer  hormone sreće  možete da podstaknete sami, bez lekova, samo prirodnim sredstvima. Evo kako deluju oksitocin, serotonin, endorfini i dopamin i kako možete da stimulišete njihovo lučenje.

Ovo je hormon “povezivanja sa drugima” – otpušta se u telu kada se osećamo bliski s nekim, kad uživamo u prihvaćenosti i toplini kontakta.

Ako ne možete da budete sa svojim bližnjima, što se u doba epidemije korone često dešava, uživajte u društvu svojih ljubimaca – maženje psa ili mačke stimuliše stvaranje oksitocina. Ako izlazite u društvo ili vam dolaze prijatelji i porodica, držite se za ruke, grlite se (uz mere zaštite od infekcije) i – kuvajte za njih! I to podstiče hormon sreće.

Serotonin

Ovaj hormon stabilizuje raspoloženje i otklanja nesanicu, smanjuje osećaj strepnje, reguliše anksioznost, donosi sreću! Da biste ga stimulisali, prošetajte, a po sunčanom danu uživajte i u sedenju na klupi – pustite da vas njegovi zraci miluju po licu. Naučite jednostavnu meditaciju, uz opuštanje, ona podstiče i lučenje serotonina, a od vežbanja izaberite kardio trening.

Endorfini

Ovi hormoni deluju kao prirodni analgetici – oslobađaju vas bola, ali mogu i da smanje stres i povećaju uživanje. Da biste ih stimulisali, ispunite dom mirisom esencijalnih ulja, gricnite malo crne čokolade i pogledajte dobru komediju. Od vežbanja, odaberite trening sa malim tegovima.

Dopamin

Ovaj hormon je neurotransmiter i daje mozgu informaciju da ste zaslužili nagradu i osećaj prijatnosti. Da biste ga stimulisali, obavite sitne zadatke – uspeh nam diže dopamin čak i ako nije grandiozan. Uz rad, slušajte brzu muziku, i ona stimuliše ovaj hormon. Od hrane, stimulaciju donose slatkiši, a od zdravih užitaka, najbolji je dug san.

Izvor: Lepa&Srećna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here