Oko 85% djevojaka pati od bolne nadutosti, grčeva i bolova u trbuhu tijekom mjesečnice — a kod nekih problemi mogu trajati godinama.

“Budući da su menstrualni bolovi vodeći uzrok izostanka iz škole kod adolescentica, važno je istražiti opcije koje mogu umanjiti bol”, rekla je dr. Stephanie Faubion, ravnateljica Centra za žensko zdravlje klinike Mayo u Jacksonvilleu, Florida, u izjavi. . Nije bila uključena u studiju.

Ali postoje prilagodbe u ponašanju koje djevojke i mlade žene mogu napraviti kako bi smanjile bol, prema novoj analizi studija. “Promjena prehrane mogla bi biti relativno jednostavno rješenje koje bi im moglo pružiti znatno olakšanje”, rekao je Faubion, koji je također medicinski direktor Sjevernoameričkog društva za menopauzu, o nalazima istraživanja.

Sažetak, predstavljen u srijedu na godišnjem sastanku NAMS-a, istraživao je vezu između prehrane i dismenoreje, medicinskog izraza za bolne mjesečnice. Glavna autorica, Serah Sannoh, rekla je za CNN da se zainteresirala za ovu temu zbog vlastite menstrualne boli koja ju je mučila od adolescencije.

“Otkrio sam da prehrana s visokim udjelom hrane koja izaziva upale poput životinjskog mesa, ulja, šećera, soli i kave pridonosi povećanom riziku od boli tijekom mjesečnice”, rekla je Sannoh, koja je provela istraživanje kao pripravnica na Sveučilištu Rutgers Robert Wood Johnson. Medicinski fakultet u New Jerseyu. Trenutno je studentica medicine na Medicinskom fakultetu Lewis Katz Sveučilišta Temple u Philadelphiji.

“Mnoge stvari koje mladi vole jesti su vrlo upalne … meso za ručak, hrana puna šećera i transmasti. Ali ako idete na protuupalnu dijetu – voće, povrće, maslinovo ulje, poput mediteranske prehrane – dobit ćete manje grčeva,” rekla je članica odbora NAMS-a dr. Monica Christmas, izvanredna profesorica opstetricije i ginekologije na Sveučilištu iz Chicaga, koji nije bio uključen u studiju.

Znanstveni dokazi pokazuju da su zdrava prehrana, dobar san i tjelovježba učinkovite mjere za smanjenje trajanja i ozbiljnosti grčeva, rekao je Christmas. No napomenula je da je važno da žene posjete liječnika: “Provjerite da ne postoji neko drugo zdravstveno stanje koje također može pridonijeti simptomima.”

Dok se vaše tijelo priprema za menstruaciju, stanice endometrija koje su izgradile sluznicu u maternici da dočekaju oplođeno jajašce počinju se razgrađivati. Dok to rade, te stanice oslobađaju velike količine masnih kiselina koje se nazivaju prostaglandini kako bi se sloj maternice skupio i izbacio neiskorišteno tkivo. Tijelo također prirodno oslobađa prostaglandine tijekom poroda kako bi otvorilo cerviks za porod.

Sta uzrokuje bol

Prostaglandini se ponašaju poput hormona, uzrokujući stezanje krvnih žila i glatkih mišića, što dovodi do grčeva i boli. Istraživači su otkrili da su razine prostaglandina više i da su kontrakcije maternice jače i češće kod žena s menstrualnim bolovima nego kod žena koje imaju malo ili nimalo boli, prema Američkom udruženju obiteljskih liječnika.

Konzumiranje upalne hrane samo povećava nelagodu, pokazalo je istraživanje. Visoko prerađena hrana s visokim udjelom šećera te masna i masna hrana česti su krivci – studija iz 2018. pokazala je da su studentice koje su jele više grickalica imale više bolova tijekom menstruacije.

Drugo istraživanje provedeno 2018. na španjolskim studentima otkrilo je da su žene koje su pile colu i jele meso vjerojatnije patile od bolova tijekom ciklusa od žena koje su jele više povrća i voća. Zapravo, studija iz 2020. pokazala je da žene koje jedu manje od dvije porcije voća dnevno imaju veću vjerojatnost da će patiti od bolova tijekom menstrualnog ciklusa.

Dio problema je neravnoteža između omega-3 i omega-6 masnih kiselina, otkrio je Sannoh. Omega-3 masne kiseline — koje se nalaze u hrani kao što su losos, tuna, sardine, kamenice, orasi, chia i sjemenke lana — djeluju protuupalno. Studije su ih povezale sa smanjenjem rizika za mnoge kronične bolesti izazvane upalom.

Omega-6 masne kiseline održavaju kožu, kosu i kosti zdravima te pomažu u regulaciji metabolizma, uz njihovu ulogu u reproduktivnom sustavu. Ali previše ovih masnih kiselina može izazvati upalu kada ih tijelo konačno razgradi u arahidonsku kiselinu, koja snižava tjelesni prag boli.

“Iz mog istraživanja otkrio sam da ljudi s dijetama bogatim omega-6 masnim kiselinama, posebno onima dobivenim od proizvoda životinjskog podrijetla, imaju veću prisutnost arahidonske kiseline u tijelu, što povećava količinu proupalnih prostaglandina koji pomoći kontrakciji maternice,” rekao je Sannoh.

“Kada imate dijetu koja uravnotežuje omega-3 i omega-6 masne kiseline i smanjite količinu upalne hrane koju unosite, to će smanjiti bolno iskustvo menstruacije”, dodala je.

Dvije odvojene studije iz 2011. i 2012. otkrile su da su žene koje su uzimale dodatke omega-3 masnih kiselina smanjile intenzitet menstrualnih tegoba dovoljno da smanje upotrebu ibuprofena za ublažavanje bolova. Studija iz 1996. otkrila je vrlo značajan odnos između omega-3 masnih kiselina i blažih menstrualnih simptoma kod tinejdžera.

Ostala rješenja


Promjena prehrane nije jedini način borbe protiv menstrualnih bolova. Nesteroidni protuupalni lijekovi ili NSAID smanjuju proizvodnju prostaglandina, zbog čega su glavno uporište u liječenju grčeva, rekao je Christmas.

Međutim, ti lijekovi protiv bolova imaju i nuspojave. Prema pregledu dokaza Cochrane knjižnice iz 2015., NSAID-ovi su povezani s nadutošću, proljevom, vrtoglavicom, probavnim smetnjama, glavoboljama, žgaravicama, visokim krvnim tlakom, mučninom, povraćanjem i u rijetkim slučajevima, povišenim jetrenim enzimima.

Određene oralne kontracepcijske pilule također smanjuju proizvodnju prostaglandina u sluznici maternice, što zatim smanjuje protok krvi i grčeve. Doze manje od 35 mikrograma bile su “učinkovite i trebale bi biti pripravak izbora”, prema pregledu Cochrane knjižnice iz 2009. godine.

Ali ako niste zainteresirani za korištenje ovih metoda – ili želite dodatno olakšanje – pokušajte s protuupalnom dijetom. Sannoh je svoje istraživanje primijenila u praksi smanjivši unos crvenog mesa i drugih inflamatornih namirnica kao što su šećer i kava, i rekla je za CNN da je to smanjilo njezine menstrualne bolove.

Postoji dodatna korist od usvajanja protuupalnog načina života, rekao je Christmas.

“Ove su dijete također povezane s manje visokog krvnog tlaka, manje kardiovaskularnih bolesti, manje dijabetesa, manje artritičnih problema, smanjenog morbiditeta i mortaliteta, osobito nakon menopauze”, rekao je Christmas.

“Dakle, ako možete navesti ljude koji su mladi da se bolje hrane, vježbaju i žive zdravijim načinom života, oni će napredovati kako stare.”

izvor: edditioncnn

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here