Naučena lekcija o zahvalnosti

Biti mama znači suočavati se s svakodnevnim izazovima poput čišćenja pahuljica s kontrolne ploče ili brisanja masnih bojica sa zidova. Ali ponekad, između ovih frustracija, život nam donese neočekivane lekcije.

Heather Duckworth-Jacob je pre 14 godina doživjela jedan takav trenutak koji je zauvijek promenio njen pogled na život. Kroz svoju priču o “plavoj mrlji”, Heather nas podseća na važnost zahvalnosti za ono što zaista vredi i prepoznavanje trenutaka koji nas uče istinskim vrednostima.

Plava mrlja: Nauk o zahvalnosti i perspektivi

Prošle noći, dok sam ribala sluz koju je moja kćerka donela kući, setila sam se jednog drugog nereda pre mnogo godina. Sećanja su navirala na površinu…

Pre 14 godina…

Blizu je bilo vreme za spavanje. Bila sam iscrpljena, zaprljana i vruće mi je bilo. Sa trojicom i njihovim četvorogodišnjim bratom, uvek je bilo bučno i puno aktivnosti. Malo sam vremena imala za sebe, ali nisam želela drugačije. Moje ruke su bile pune, ali i srce.

Baš smo završili noćne rutine večere i kupanja. Dečaci su se igrali u dnevnoj sobi, dok su pesme svirale na radiju. Odjednom, čujem: “O, ne!”

Okrenem se i vidim kako je penkalo eksplodiralo u ruci jednog od dečaka, šireći plavu tintu po novom tepihu. Dok je plava boja šarala po njegovoj pidžami, on se radovao. U trenutku sam se osećala izgubljeno. Suprug mi je došao u pomoć, dok smo zajedno pokušavali očistiti tu mrlju.

Bio je to jedan od onih trenutaka kada ste umorni, frustrirani, i osećate se loše jer ste ostavili penkalo u dometu deteta. Iako smo pozvali čistače, mrlja nikad nije potpuno nestala.

Sledećeg meseca, mom dragom sinu, koji je napravio tu plavu mrlju, dijagnostikovan je rak. Dve godine kasnije, umro je.

Ta plava mrlja, koja me je toliko frustrirala, postala je simbol nečega mnogo dubljeg. Podsetnik je na neredan život, ali i na blagoslove koje život nosi. Ona me podseća da se ne treba ljutiti na male stvari, već ceniti one stvarne vrednosti.

Zaključak: Učenje iz nereda života

Neredi su sastavni deo života. Biće plavih mrlja na tepihu i još mnogo toga. Ali svaki od tih nereda nosi sa sobom lekciju i priliku za rast, učenje i zahvalnost. Heather nam svojom pričom pokazuje da su upravo ovi neredi, naizgled nevažni, zapravo blagoslovi u maskirnom obliku.

Možda bih i ja želela milion plavih mrlja na svom tepihu, ako bi to značilo još jedan dan sa svojim sinom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here