Sok od breze je dar prirode, odličaan je protiv upala, rana, peruti, za probavu i kožu, ako ga koristite i skupljate na ovaj način

Sok breze do­biva se od stabala koja imaju naj­manji promjer od 20 centimetara, računajući jedan metar visine iznad zemlje.

Kako sami možete sakupiti dovoljno takvog soka za terapiju raznih bolesti koje ovdje spominjemo?

Sok se dobije tako da se oko jedan metar iznad zemlje stablo izbuši 2 do 3 centimetra duboko.

U udubinu koju ste tako dobili ugura se staklena cjevčica ili žlijeb, nagne se prema dolje, a ispod nje se postavi posuda u koju će sok kapati ili teći.

Pazite, posuda u koju ćete skupljati sok ne smije biti limena, a bolje da nije ni od kakva metala.

Najbolje je sok vaditi u prvoj polovici svibnja, ali možete to radite i u bilo koje drugo vrijeme.

Nakon vađenja željene količine soka, rupa se svakako zatvori voćarskim voskom da se drvo breze ne bi osušilo.

Kod zdravih breza vađe­nje soka ne izaziva nikakvu štetu, pa se to može raditi svake druge godine.

No bolje je ipak odabrati ona stabla koja su krivo izrasla (pa će ih trebati posjeći), nego uspravno i dobro razvijeno stablo breze.

Upale, rane …

Svježi sok, odmah nakon što se izvadi iz drveta, čisti i jača krv jer sadrži grožđani šećer. Ne smije se uzimati sok koji vrije.

Ovakav sok se koristi i za vanjske bolesti, primjerice kod iscjeljivanja rana, za gnojne upale usta i otklanja sunčanih pjege na koži.

Perut, ispadanje kose

Sok od breze može se koristiti kao vode za kosu jer jača korijen i pospješuje rast kose, zaustavlja stvaranje prhuti i ispa­danje kose.

Želudac

Protiv grčeva u želucu i crijevima treba pomiješati 2 do 3 velike žlice svježeg brezinog soka sa 1/8 dobrog bijelog vina. Pije se u gutljajima dobro ugrijano, ali ne kuhano.


I ostali dijelovi breze su korisni:

Probava

Pola čajne žlice praha od smrvljenog ugljena breze namočenog u malo jake domaće prirodne rakije, pomaže kod jakog proljeva.

Čirevi, rane

Na rane koje loše zacjeljuju, na apscese i čireve polaže se svježe brezino lišće i učvrsti povojem. Svaka 2-3 sata potrebno je lišće obnavljati.

Proljetna kura

Narodna medicina preporučuje ovu «proljet­nu kuru« za jačanje organizma: pomiješati jednake dijelove listova breze, crnog ribiza, malina i šumske jagode, dvije čajne žice ove mješavine preliti s jednom šalicom vrele vode, piti u gutljajima 2 do 3 šalice dnevno, zaslađeno medom.

Kožne bolesti

Suhom destilacijom brezove kore dobiva se brezov katran koji se upotreb­ljava izvana za liječenje kožnih bolesti.

Izvor: alter.plus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here