Infarkt miokarda je akutno kliničko stanje koje se karakteriše nekrozom dela srčanog mišića. Najčešće (do 98% slučajeva) uzrok srčanog udara je ateroskleroza arterija koje srce opskrbljuju krvlju.

Zbog aterosklerotičnih plakova, krvotok je poremećen, a u srčanom mišiću se primećuje lokalna anemija (ishemija).

PREVENCIJA INFARKTA MIOKARDA
Pojavu ishemije, a samim tim i srčanog udara moguće je sprečiti redovnim konzumiranjem proizvoda koji pomažu u čišćenju arterija.

Losos
Losos je, poput ostalih masnih vrsta morske ribe (tunjevina, skuša, haringa), bogat masnim kiselinama koje pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi.
Sok od pomorandže
Sveže isceđeni sok od pomorandže sadrži puno antioksidanata koji podržavaju zdrave krvne sudove. Ukusno piće takođe snižava krvni pritisak. Samo 2 čaše soka dnevno su dovoljne da zadovolje vaše dnevne potrebe za vitaminom C.

Orašasti plodovi
Omega-3 masne kiseline i mononezasićene masti, kojih obiluje orasima i bademima, ne samo da efikasno snižavaju nivo holesterola, već imaju blagotvorno dejstvo na zglobove.

Japanska jabuka (Persimon)
Ovo trpko voće izuzetno je korisno za održavanje čistoće krvnih sudova!

Kurkuma
Koristite ovaj začin kako biste značajno smanjili rizik od aterosklerotskih plakova.

Zeleni čaj
Ovaj napitak je odavno poznat po svom podsticajnom i istovremeno umirujućem dejstvu. To je zbog antioksidansa kahetina, koji smanjuje apsorpciju holesterola i poboljšava metabolizam.

Lubenica
Lubenica efikasno širi krvne sudove i podstiče proizvodnju azotnog oksida.

Tvrdi sir
Tvrdi sirevi su jedna od retkih visokokaloričnih namirnica, čija upotreba ne samo da ne šteti krvnim sudovima, već pomaže i smanjenju krvnog pritiska.

Morske alge
Alge su bogate mineralima, vitaminima, proteinima, antioksidantima. Redovno jedenje pomaže u regulaciji krvnog pritiska i širenju krvnih sudova, što je važno za cirkulaciju krvi. Ljudi koji redovno jedu morske alge mogu da smanje nivo holesterola i do 15%.
Brusnica
Vredan je izvor kalijuma. 2 kašike brusnice dnevno smanjuju rizik od srčanih bolesti za 40%.
Nar
Nar takođe podstiče proizvodnju azotnog oksida, koji pomaže prirodnom podsticanju cirkulacije krvi.
Spanać
Spanać je bogat kalijumom i folatima koji pomažu u podršci mišićnog tkiva i smanjuju rizik od srčanog udara. Nije ni čudo što se mornar Popaj oslonio na njega!
Maslinovo ulje
Hladno ceđeno maslinovo ulje obezbeđuje telu zdrave masti, dok istovremeno smanjuje nivo holesterola.
Brokoli
Snaga srca je u zelenom povrću. Brokoli je posebno idealan za zdravu ishranu.
Avokado
Masti u ovom voću pomažu u održavanju ravnoteže između dobrog i lošeg holesterola, što je posebno važno za zdravlje arterija.
Da bi se zaštitili od kardiovaskularnih bolesti, samo dijeta, naravno, nije dovoljna. Fizička aktivnost, upravljanje stresom, borba protiv infekcija i loših navika, poštovanje preporuka lekara su ključ za dug i zdrav život bez bolova u srcu.

Preuzeto sa:https://www.dnevni.rs/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here