Bradavice su zapravo dobroćudni tumori vezivnog tijela. Kada izrastu na koži, oni izgledaju kao mali mekani čvorovi na koži. Obično su vrlo male promjera od par mm, ali mogu izrasti i veće.

Uglavnom imaju boju kože, ali može se desiti da mijenjaju boju , što ne predstavlja zloćudno promjenu, nema potrebe da se brinete. U srednjoj životnoj dobi bradavice najčeše nastaju. Uglavnom se javljaju na vratu, pazušnim jamama, preponama, na kapcima, na stomaku. Ali to nije isključivo tako, mogu se javiti bilo gdje na koži.

Veličina bradavica se povećava kako organizam stari.

Bradavice možete ukloniti kod dermatologa, tzv. elektrokoagulacijom, aplanacijom ili laserski. Obično je dovoljan samo jedan tretman.

Osim hirurški bradavice možete ukloniti i prirodnim putem, pomoću jabučnog octa.

Uklanjanje bradavice pomoću jabučnog octa

Jabučni ocat se već duže vremena smatra jednim od najboljih kućnih lijekova . Koristi se kao prirodni lijek za mnoga patološka stanja , otklanjanje bradavica nije izuzetak.

Napomena, uklanjanje bradavica ovom metodom nikada nemojte koristiti kod bradavica oko kapaka, jer možete iritirati oči. Metoda je isprobana i kod većine ljudi djeluje.

Postupak:

Bradavicu možete kvasiti vodom nekih 15 tak minuta, ili na njoj držati vatu natoljenu vodom, nakon čega je osušite.Zatim operite vodom i nekim blagim sapunom područje oko bradavice . Vatu natopite jabučnim octom, zatim malo iscijedite i postavite je direktno na bradavicu i fiksirajte flasterom ili nekim zavojem. Bitno je da se ne pomijera . Vatu ostavite da stoji 15 tak minuta na bradavici, a zatim isperite vodom.

Ovaj postupak ponavljajte 3 puta dnevno , sve dok bradavica ne nestane.

Bradavica bi trebala potamniti , i stvorit će se krasta , osušiti i otpasti.

Napomena:

1. Obratite pažnju da ocat ne curi pored bradavice jer će koža pocrveniti.
2. Kada nastane krasta prestanite sa stavljanjem octa.
3. Krastu pustite da sama otpadne

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here