Med je gust i sladak proizvod pčela koje ga tvore od nektara s cvjetova. Jedan je od najcjenjenijih prirodnih proizvoda još od davnih dana, a koristi se ne samo kao prirodni proizvod i zaslađivač već i u tradicionalnoj medicini kao pomoć pri liječenju različitih stanja, od ublažavanja kašlja i grlobolje do zacjeljivanja rana.

Danas poznajemo otprilike 300 različitih vrsta meda. Med se više od 80% sastoji od ugljikohidrata, a nešto manje od 20% od vode. Studijama je otkriveno više od 600 komponenti u medu koje imaju potencijalno blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje.

Što se tiče sastava ugljikohidrata, dominira fruktoza, nakon čega slijede glukoza, maltoza i ostali šećeri. Od vitamina dominiraju vitamini B skupine i C vitamin, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, fosfor, natrij i drugi. Uz to obiluje bioaktivnim komponentama poput flavonoida i polifenola, piše Ordinacija.hr.

Što morate znati o medu, propolisu i matičnoj mliječi prije konzumacije i kada treba biti oprezan?

Bagremov med

Svijetle boje, vrlo slatkog i ugodnog okusa zbog visokog udjela fruktoze, a niskog udjela saharoze. Često se koristi kao dodatak čajevima. Smatra se da ima protuupalno djelovanje, djeluje blagotvorno na jetra i probavni sustav.

Kaduljin med

Svijetložut, ugodnog okusa. Djeluje blagotvorno na proces probave i cijeli probavni sustav, ima antioksidativno djelovanje zbog čega ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sustav. Pomaže u zacjeljivanju rana te u borbi protiv prehlade, grlobolje i kašlja. Djeluje tako da olakšava iskašljavanje i pospješuje izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

Kestenov med

Tamne boje, gotovo smeđe. Ima posebnu aromu, mrvicu gorkast okus. Pomaže kod prehlada i kašlja, bronhitisa, ima antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva. Bogat vitaminima B skupine i vitaminom C.

Livadni med

Med od raznog livadnog cvijeća. Pomaže u borbi protiv infekcija, bogat antioksidansima, pomaže u zacjeljivanju rana, djeluje blagotvorno na probavni sustav.

Lavandin med

Bogatog okusa, boja se može razlikovati od svjetlijeg prema tamnijem, kao i ostale vrste, pomaže u funkcioniranju gornjih dišnih puteva, djeluje blagotvorno kod bronhitisa i kašlja. Ima umirujuće djelovanje, pomaže probavi i smanjenju nadutosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here