Pivo od đumbira je jako poznato , i na zapadu se koristi u kopuvnoj verziji , ali ona se ne može porediti sa domaćom kada su u pitanju ljekovita svojstva.

Zdravlje i fermentacija namirnica su uvijek išli zajedno. Koristi preparata dobijenih fermentacijom su mnogobrojne,a jedna od važnijih je regulacija probavnog sistema.

Đumbir je vrlo popularan začin koji se koristi hiljadama godina. Poznat je po svojim ljekovitim svojstvima, sadrži esencijalne vitamine i minerale. Ima jako antiupalno dejstvo , pomaže kod reumatskih oboljenja i jedan od najboljih lijekova za mučninu.

Đumbir takođe sadrži kalij i mangan zbog čega ima mogućnost da čuva naše srce.

Ljekovitost đumbira

  • Reguliše probavu
  • uklanja mučninu
  • Uništava loš holesterol, reguliše glukozu u krvi
  • Koristan kod disajnih smetnji
  • Reguliše tjelesnu temperaturu
  • Stimuliše protok krvi.

Pivo od đumbira RECEPT

Sastojci:

– 5 cm korijena đumbira, samljevenog
– pola šoljice smeđeg šećera
– pola šoljice iscijeđenog limuna
– kašičica morske soli
– 8 čaša vode
– Pola šoljice kulture đumbira (kultura đumbira na dnu teksta)

Priprema:

Kuhajte 3 čaše vode , đumbir , so i šećer, ostavite da ključa 5 minuta. Potom dodajte ostalu vodu i sačekajte da se smjesa ohladi na sobnu temperaturu . Nakon toga dodajte iscijeđeni limun i kulturu đumbira. Dobijeno pivo ulijete u staklenu flašu i dobro zatvorite tako da zrak ne može da uđe. Ostavite da stoji 2-3 dana , treba da postane gazirano i pjenušavo. Ukoliko želite da postane alkoholno onda ostavite malo duže da stoji. Procijedite ga u flaše i držite u frižideru.

Priprema kulture đumbira

Kultura đumbira jeste vrsta gljive koju možete sami napraviti.

Sastojci:

  • 1-2 korijena đumbira
  • pola šoljice šećera
  • 2 čaše filtrirane vode

U staklenoj posudi pomiješajte 3 kašike usitnjenog svježeg đumbira i 3 kašike šećera. Zatim promiješajte sa drvenom kašikom i pokrijte gazom. U sljedećih 5 dana svaki dan umiješajte u posudu po 1 kašiku usitnjenog đumbira i 1 kašiku šećera. U zavisnosti od temperature proces može trajati i do 8 dana. Stvaranje mjehurića je znak da je kultura gotova, osim toga primijetit ćete i slatkasti miris kvasca i mutnu boju. Ukoliko primijetite plijesan , jednostavno je uklonite. A ako smjesa nema navedene osobine poslije 7-8 dana , bacite je i proces ponovite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here