Genetski modifikovan herpes virus koji ubija rak može biti u stanju da se bori protiv tumora

Ideja korištenja virusa za liječenje raka je stara. Međutim, korištenje genetski modificiranih virusa za liječenje raka počelo se dalje istraživati ​​90-ih godina.
Različiti virusi imaju različita svojstva i istraživači istražuju učinak različitih transgena u ovoj potrazi.

U malom ispitivanju koje još nije objavljeno, mali broj pacijenata sa uznapredovalim karcinomom je vidio da je njihova progresija raka zaustavljena ili čak izliječena genetski modificiranom verzijom virusa herpesa.
Genetski inženjering virusa za stvaranje injekcije koja može liječiti rak je cilj koji trenutno teži brojnim različitim laboratorijama širom svijeta.

Nazivaju se onkolitičkim virusima, ovi virusi se repliciraju u ćelijama raka, a ne u zdravim ćelijama, a zatim ih ubijaju tako što će pucati. Kada ćelije puknu, oslobađaju tumorske antigene i proteine ​​koje tijelo prepoznaje kao strane, što onda pokreće imunološki sistem da napadne tumorske ćelije.

Ovo ne samo da ubija ćelije raka, već može pomoći i u smanjenju recidiva raka jer imuni sistem sada prepoznaje ove antigene i proteinske biomarkere i zna da napada ćelije koje ih sadrže.

Onkolitički virusi imaju kako prirodna svojstva ubijanja raka, tako i dodatna svojstva zbog toga što su genetski modificirani da uključuju gene koji imaju imunološki učinak. Virusi koji su korišteni kao onkolitički virusi Pouzdani izvor uključuju herpes simplex virus, adenovirus, viruse boginja i Coxsackie virus, s genetskom modifikacijom koja se koristi za uvođenje transgena kako bi se poboljšala njihova sposobnost ubijanja stanica raka.

Prvu onkolitičku virusnu terapiju, T-VEC, koja se zasniva na virusu herpes simpleksa, odobrio je FDAT pouzdani izvor 2015. godine nakon što je ispitivanje faze III pokazalo da je efikasna protiv melanoma.

Naučnici također istražuju daljnje onkolitičke viruse kao što je Vaxinia, genetski modificirani virus vakcine protiv velikih boginja, dizajniran da se koristi kod bilo kojeg raka, koji je ušao u fazu 1 kliničkog ispitivanja nakon obećavajućih rezultata na životinjskim modelima u junu 2022.

Nedavno su istraživači sa Instituta za istraživanje raka objavili rezultate prvog dijela ispitivanja prve faze injekcije zasnovane na genetski modificiranom virusu herpesa, poznatom kao RP2, na Kongresu Evropskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO) 2022. , London, i fondacija Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Testiranje je finansirala kompanija koja proizvodi RP2.

Dr. Grant McFadden, direktor Biodesign centra za imunoterapiju, vakcine i viroterapiju na Državnom univerzitetu u Arizoni, koji trenutno radi na liječenju raka pomoću virusa miksoma, objasnio je za Medical News Today da su informacije dobivene ovim testiranjem na ljudima bile korisno, jer je bilo teško dobiti informacije o učinku imunološkog odgovora tijela od životinjskih modela.

U onkolitičkoj viroterapiji zaista postoje dvije faze. Prva faza je inficiranje virusom i ubijanje ćelija raka. Ali to je samo prva faza. Ako je to jedina stvar koja se dogodi, nikada ne možete ubiti ćelije raka i one će se uvijek vraćati”, rekao je.

“Druga faza je imuni sistem koji reaguje na virusnu infekciju tumorskih ćelija. A cilj je da imuni sistem vidi ne samo virus, već i ono što nazivamo tumorskim antigenima koji su bili izloženi replikacijom virusa u tumorskoj ćeliji. Ali kada se obe stvari dogode, potencijal za dugotrajnu regresiju raka postoji čak i nakon što je virus očišćen imunološkim odgovorom. Dakle, ta druga imunološka faza je vrlo kritična za dugoročnu agresiju tumora”, objasnio je dalje.

„Ta faza je jedinstvena za ljude u ljudskom imunološkom sistemu. Zato ovisimo o ljudskim kliničkim podacima kako bismo procijenili koliko će virus zapravo dugoročno djelovati”, dodao je.

Zaustavljanje rasta raka


U ovoj studiji u ranoj fazi, naučnici su pratili efekte injekcije ubrizgane direktno u tumor kod 39 pacijenata.

Osim što uništava ćelije raka, virus korišten u liječenju ima umetnute gene da proizvodi molekule zvane GM-CSF (slično T-Vec), pored GALV-GP-R, za koje se pokazalo da imaju antitumorske svojstva i molekula nalik anti-CTLA-4 antitelu, koji pomaže da se „oslobode“ imuni sistem.

Rezultati su pokazali da je od devet pacijenata koji su sami primili virusnu injekciju, jedan doživio da im je tumor potpuno nestao i da je ostao bez raka 15 mjeseci kasnije. Dva druga pacijenta sa karcinomom jednjaka i melanomom uvee su doživjela smanjenje tumora. Osamnaest, odnosno 15 mjeseci kasnije, njihovi karcinomi nisu napredovali.

Još 30 pacijenata dobilo je injekciju uz lijek za imunoterapiju raka nivolumab, koji djeluje tako što aktivira imunološke stanice koje napadaju ćelije raka.

Od ovih pacijenata, kod sedam je došlo do zaustavljanja ili smanjenja rasta karcinoma, a kod šest pacijenata nije došlo do progresije raka 14 mjeseci nakon liječenja.

Svi pacijenti uključeni u ispitivanje imali su veoma uznapredovali karcinom koji već nije reagovao na druge tretmane ili nisu bili podobni za postojeće tretmane. Biopsije su pokazale više imunoloških ćelija oko tumora i povećanu ekspresiju gena koji bi mogli pomoći u ubijanju ćelija raka.

Tim se nada da će identificirati pacijente na kojima bi trebao testirati terapiju u ispitivanjima faze II, rekao je vođa studije profesor Kevin Harrington, profesor bioloških terapija raka na Institutu za istraživanje raka u Londonu i konsultant onkolog u The Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Korištenje različitih virusa kao platformi
Prof. Harrington je rekao za Medical News Today u intervjuu da je virus herpesa zaista ponudio “pun paket” kao kandidata za genetsku modifikaciju za stvaranje takvih tretmana.

„Nema sumnje da je, po mom mišljenju, soj virusa koji ima najjače akreditive za upotrebu kod epitelnih tumora platforma virusa herpesa. Virus izuzetno efikasno inficira epitelna tkiva, lako se genetski može manipulisati. Ima relativno veliki kapacitet za nošenje gena koje želite da unesete u virus, tako da je dobro vektorsko sredstvo za te gene”, rekao je.

Objasnio je da postoje i odobreni lijekovi koji mogu liječiti herpes infekciju ako se virus na kraju replicira na mjestima na kojima ne bi trebao, iako se to nije dogodilo tokom testiranja.

„Mnoge druge virusne platforme su ili ograničene u opsegu ćelija koje inficiraju, imaju relativno male kapacitete pakovanja gena, zaista se njima uopšte ne može genetski manipulisati, jednostavnim sredstvima“, dodao je.

Dr. McFaddent je rekao da je ograničenje upotrebe herpes virusa kao osnove za ove tretmane to što se oni moraju ubrizgati direktno u tumor, dok se nada da se tretmani bazirani na virusima boginja mogu pružiti intravenozno.

„U ovom trenutku niko zapravo ne zna koja je idealna platforma za intratumoralnu ili intravensku injekciju? Tako da će to biti utvrđeno samo budućim kliničkim ispitivanjima. I kao što sam rekao, trenutni podaci su korak u pravom smjeru”, dodao je.

IZVOR: medicalnewstoday

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here