Giht je složena i uporna bolest koja zahtijeva pažljivu njegu i pravilno liječenje kako bi se ublažili simptomi i spriječili budući napadi. Kako bi se efikasno upravljalo gihtom, ključno je slijediti savjete stručnjaka i pridržavati se određenih promjena u načinu života.

Šta je giht i koji su njegovi uzroci?

Giht je oblik artritisa koji nastaje uslijed nagomilavanja kristala mokraćne kiseline u zglobovima, što uzrokuje upalu i bol. Glavni uzrok gihta je povećana razina mokraćne kiseline u tijelu, često zbog problema s funkcijom bubrega ili prekomjerne konzumacije određenih namirnica.

Kako smanjiti nivo mokraćne kiseline?

Da biste smanjili nivo mokraćne kiseline i smanjili rizik od napada gihta, važno je usvojiti određene prehrambene i životne navike:

1. Ishrana bogata svježim voćem i povrćem

Prehrana bi trebala biti bazirana na svježem voću i povrću, jer su ove namirnice alkalne prirode i pomažu u neutralizaciji kiselosti u tijelu. Smanjite unos morskih plodova, mesa, alkohola i prerađenih šećera, jer ovi faktori mogu povećati nivo mokraćne kiseline.

2. Povećajte unos vode

Redovito pijenje vode pomaže u razrjeđivanju mokraćne kiseline i olakšava njen izlazak iz organizma. Preporučuje se unositi najmanje osam čaša vode dnevno kako bi se podržao optimalan rad bubrega.

3. Prirodni lijekovi za smanjenje mokraćne kiseline

Neki od najefikasnijih prirodnih lijekova za smanjenje mokraćne kiseline u tijelu uključuju:

  • Soda bikarbona: Razrijedite pola kašičice sode bikarbone u čaši vode i popijte jednom dnevno. Ovo može pomoći u neutralizaciji kiselosti u organizmu.
  • Limunada: Limunada je odličan izvor vitamina C i alkalizira tijelo. Preporučuje se piti toplu vodu s sokom od pola limuna svako jutro prije doručka.
  • Jabukovo sirće: Jabukovo sirće također pomaže u održavanju alkalnog okruženja u tijelu. Razrijedite kašiku jabukovog sirćeta u 200 ml vode i popijte prije ručka i večere.
4. Namirnice koje pomažu u regulaciji mokraćne kiseline

Uvrstite u svoju ishranu namirnice koje pomažu u smanjenju nivoa mokraćne kiseline kao što su kurkuma, ananas i sjemenke lana. Ove namirnice imaju antiinflamatorna svojstva i mogu doprinijeti smanjenju upale uzrokovane gihtom.

Zaključak

Giht je ozbiljna bolest koja zahtijeva dugoročno upravljanje i pažljivo praćenje kako bi se smanjili simptomi i spriječili komplikacije. Slijedeći savjete o ishrani, unosu tekućine i upotrebi prirodnih lijekova, možete efikasno upravljati gihtom i poboljšati kvalitetu života. Ne zaboravite se redovno savjetovati s ljekarom kako biste pratili napredak i prilagodili terapiju prema individualnim potrebama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here