Ne morate imati pravo ‘slavlje’ da biste uživali u ovoj nevjerojatnoj torti Jamieja Olivera.

SASTOJCI

  • 300 g neslanog maslaca, omekšalog
  • 4 jaja, lagano tučena
  • 180g šećera, plus dodatnih 25g
  • 180 g prosijanog samodizajućeg brašna
  • 2/3 šalice (160 ml) vrućeg espressa
  • 1/3 šalice (80 ml) Vin Santo (talijansko desertno vino – zamjena za Marsalu)
  • 500 g čistog šećera u prahu, prosijanog
  • 250 g mascarponea
  • 50 g tamne (70%) čokolade, krupno naribane, plus ekstra sitno naribane za posluživanje
  • Zrna kave prelivena tamnom čokoladom, za ukrašavanje

Postupak


Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite 2 kalupa za torte veličine 2 x 20 cm, a podloge obložite papirom za pečenje.

Rastopiti 50 g maslaca i ostaviti sa strane. Stavite jaje i šećer u prahu u samostalni mikser opremljen nastavkom za pjenjaču i miksajte 7 minuta ili dok ne poblijedi i utrostruči volumen. Koristeći veliku metalnu žlicu, vrlo nježno umiješajte brašno u smjesu od jaja. Ulijte otopljeni maslac na donju stranu zdjele i nježno miješajte dok se ne sjedini. Podijelite smjesu između pripremljenih posuda. Pecite oba kolača na središnjoj polici pećnice 25 minuta ili dok ne porumene i počnu se odvajati od stijenki posuda. Ohladite u posudama 5 minuta, zatim preokrenite na rešetku i potpuno ohladite.

Kada se ohladi, koristite nazubljeni nož za kruh kako biste poravnali vrhove kolača, a zatim vodoravno prerežite svaki kolač na pola. U vrući espresso umiješajte dodatnu količinu šećera dok se ne otopi, zatim dodajte vino. Premažite vrhove kolača s malo espresso smjese, a preostalu smjesu ostavite.

Preostalih 250 g maslaca stavite u samostalni mikser opremljen nastavkom s lopaticom i tucite 2 minute ili dok ne postane gusto i blijedo. Dodajte šećer u prahu i tucite 5 minuta ili dok ne postane kremasto. Žlicom stavite pola smjese puterkreme u posebnu zdjelu i dodajte mascarpone. Koristeći drvenu kuhaču, tucite dok ne postane glatko. Promiješajte čokoladu kroz mascarpone smjesu i ohladite 30 minuta ili dok se malo ne stegne. Dodajte 1 žlicu sačuvane mješavine espressa u preostalu kremu od maslaca i tucite dok se ne sjedini.

Za sastavljanje stavite 1 kolač na tanjur za posluživanje i prelijte polovicom kreme od maslaca od kave. Odozgo stavite drugu tortu i premažite jednom trećinom kreme od mascarpone maslaca. Odozgo stavite treću tortu i premažite preostalom kremom od maslaca od kave. Prelijte posljednjom tortom, a zatim tanko prekrijte tortu s tri četvrtine preostale kreme od mascarpone maslaca.

Premjestite preostalu kremu od mascarpone maslaca u vrećicu sa zvjezdastim nastavkom od 1 cm. Obložite gornji rub torte i ukrasite čokoladnim zrncima kave. Za posluživanje pospite sitno naribanom čokoladom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here