Saznajte kako jednostavno možete testirati svoje zemljište i iskoristiti blagodati sode bikarbone u vrtu. Ovi savjeti će vam pomoći da bolje razumijete stanje vašeg tla i da unaprijedite zdravlje i ljepotu vaših biljaka.

Testiranje Zemljišta sa Sirćetom i Sod Bikarbonom

Testiranje pH vrijednosti tla može biti od velike pomoći pri uzgoju različitih biljaka. Ovo možete lako uraditi uz pomoć sirćeta i sode bikarbone.

 1. Test sa Sirćetom
  • Nakupite uzorke zemlje iz različitih dijelova bašte ili dvorišta.
  • U jednu čašicu sa zemljom sipajte sirće.
  • Ako zemlja počne da se pjeni, to znači da je tlo alkalno, odnosno da mu je pH iznad 7.
 2. Test sa Sod Bikarbonom
  • Ako nema reakcije sa sirćetom, uzmite drugi uzorak zemlje.
  • U taj uzorak sipajte sodu bikarbonu i malo vode.
  • Ako zemlja počne da se pjeni, to znači da je tlo kiselo, odnosno da mu je pH ispod 7.

Ljepši Cvjetovi uz Pomoć Sode Bikarbone

Za cvijeće koje uspijeva u alkalnom tlu, kao što su hortenzije, begonije i geraniumi, možete koristiti sodu bikarbonu kako biste podstakli ljepše cvjetanje.

 • Rješenje za Zalijevanje: Rastvorite malo sode bikarbone u vodi i koristite ovaj rastvor za zalijevanje cvijeća. Cvijeće će cvjetati bujnije i ljepše.
 • Produljenje Trajanja Hortenzija u Vazi: Ako želite da hortenzije duže traju u vašem domu, dodajte sodu bikarbonu u vodu u kojoj se nalaze. Ova kombinacija će pomoći hortenzijama da ostanu svježe nedeljama.

Eliminacija Puževa

Ako želite da se oslobodite puževa u vašoj bašti, ne morate koristiti hemikalije. Dovoljno je da pospete sodu bikarbonu direktno na puževe, i oni će uginiti. Također, možete napraviti “zaštitnu stazu” oko biljaka posipanjem sode bikarbone po tlu.

Sladak Paradajz kao Jabuka

Soda bikarbona može smanjiti kiselost tla oko paradajza, što će rezultirati slađim i ukusnijim paradajzom. Jednostavno pospite sodu bikarbonu po zemlji oko biljaka paradajza.

Podmlađivanje Biljaka

Soda bikarbona ima svojstva koja mogu podmladiti biljke. Pripremite rastvor sode bikarbone i morske soli za zalijevanje biljaka:

 • Rastvor: U pet litara vode rastvorite kašiku sode bikarbone i kašiku morske soli. Zalijevajte biljke, žbunove i živu ogradu ovom kombinacijom kako biste potaknuli bujanje i rast.

Ubija Korov

Korov koji ne želite u svojoj bašti možete eliminirati sodom bikarbonom. Dobro zalijte korov, a zatim ga obilno pospite sodom bikarbonom. Pazite da ne posipate sodu bikarbonu direktno na biljke koje želite zadržati jer može spržiti njihove korijene.

Ubija Crve na Kupusu, Karfiolu i Brokoliju

Za eliminaciju crva na kupusu, karfiolu ili brokoliju, pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i brašna. Ovom mješavinom pospite biljke i crvi će uginiti istog dana.

Čišćenje Ruku Nakon Radova u Bašti

Nakon rada u bašti, ruke često ostanu prljave i teško ih je očistiti. Soda bikarbona je savršen prirodni način za čišćenje ruku. Na mokre ruke nanesite sodu bikarbonu, trljajte i vidjet ćete kako prljavština nestaje iz pora.

Ovi jednostavni savjeti pomoći će vam da bolje održavate vašu baštu, čineći je zdravijom i ljepšom. Soda bikarbona i sirće su prirodni saveznici svakog vrtlara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here