Neurolozi su istraživali aktivnost mozga umirućih ljudi i došli do nevjerojatnih otkrića. Svijest je prisutna i dosta vremena nakon što tijelo umirućeg više ne daje znakove života.

Elektromagnetska aktivnost koju znanstvenici nazivaju i ‘širenje depresije’ javlja se u ljudskom mozgu u posljednjim trenucima života. To je otkrilo znanstveno istraživanje objavljeno ovih dana u časopisu ‘Annals of Neurology’.

Stručnjaci neurolozi, istraživali su mozak umirućih pacijenata promatrajući snažnu aktivnost koja se pojavila u njihovim mozgovima i prethodila je konačnom gašenju većine vitalnih organa.

Svijest je i dalje prisutna

Ovo otkriće sugerira na mogućnost da je svijest prisutna i dosta vremena nakon što tijelo umirućeg više ne daje znakove života, te da se ta svjesnost može zadržati čak i pet minuta prije no što se isključi i ljudski najsloženiji organ – mozak.

Tim neurologa, uključujući i one s Charité–Universitätsmedizin Berlin, neprekidno su nadgledali signale u mozgu devetoro umirućih ljudi.  Svaki pacijent, od onog u Berlinu do onog u Cincinnatiju u Ohiu, zadobio je fatalne ozljede mozga i nije ih se oživljavalo.

Znanstvenici su uvjereni da kad bi se umirućima implantirale elektrode u mozak, mogli bi otkriti sam mehanizam i točan tajming događanja u samom mozgu, tijekom procesa umiranja.

Mozak je aktivan pet minuta nakon prestanka otkucaja srca

Otkrili su da čak pet minuta nakon prestanka otkucaja srca, njegove moždane stanice, odnosno neuroni, mogu i dalje funkcionirati.

Ali upravo ‘širenje depresije’ označava trenutak kad se neuroni počinju gasiti prije no što nastupi sama smrt.

– Nakon što krv prestane cirkulirati tijelom, širenje depolarizacije označava gubitak pohrajene elektrokemijske energije u moždanim stanicama i nastupaju štetni procesi koji vjerojatno vode do smrti, napisao je u znanstvenom magazinu dr. Jens Dreier s Medicinskog fakulteta u Berlinu.

– Važno je da je obnovljiva ukoliko se može vratiti protok krvi, kaže Dreier. Stanice umiru tek kad krv prestane teći krvožilnim sustavom jer tako moždane ćelije ostaju bez kisika koji im služi kao gorivo za rad.

Stoga, kad se zaustavi krvotok, moždane stanice još rade na rezervama prije no što se kompletno isključe.  Koliko to točno može trajati je još uvijek predmet znanstvenih rasprava.

– Val proširene depresije izgleda nam kao oznaka točke u kojoj se pale neuroni po posljednji put, ali to još uvijek ne mora značiti da nakon toga nastupa istinska smrt, kažu znanstvenici, piše Express.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here