Naleti vrućine mogu biti uobičajena nelagoda tijekom menopauze, ali nova studija sugerira da promjene u prehrani mogu ponuditi olakšanje.


Istraživači su otkrili da je biljna prehrana s niskim udjelom masti bogata proizvodima od soje jednako učinkovita kao i hormonska nadomjesna terapija za smanjenje valova vrućine.


Sudionici koji su slijedili dijetalni protokol također su iskusili gubitak težine.
Rezultati upućuju na mogućnost promjene prehrane kao prve linije liječenja valunga.


Još je potrebno više istraživanja kako bi se razumjela uloga prehrane u valunzima i drugim simptomima povezanim s menopauzom.

Promjene u prehrani tijekom menopauze mogu biti jednako učinkovite kao i hormonska nadomjesna terapija za liječenje valunga bez povezanih zdravstvenih rizika.

To je prema novoj studiji koju je Sjevernoameričko društvo za menopauzu nedavno objavilo u časopisu Menopause.

Prema istraživačima, sudionici koji su se pridržavali strogo biljne prehrane bogate sojom primijetili su smanjenje simptoma za 88%. Za usporedbu, hormonska nadomjesna terapija povezana je sa 70-90% smanjenjem valunga.

Osim toga, sudionici su također smanjili ukupnu težinu za 8 funti u prosjeku tijekom 12 tjedana.

“Naši rezultati odražavaju prehranu mjesta u svijetu, poput predzapadnjačkog Japana i današnjeg poluotoka Yucatán, gdje prevladava prehrana bazirana na biljnoj bazi s niskim udjelom masti, uključujući soju, i gdje žene u postmenopauzi imaju manje simptoma”, rekao je glavni istraživač. Dr. Neal Barnard, predsjednik Povjerenstva liječnika za odgovornu medicinu i pomoćni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta George Washington u priopćenju za javnost.

Liječenje valunga biljnom prehranom

Za potrebe studije, istraživači su pratili 84 sudionice u postmenopauzi koje su imale dva ili više valunga dnevno tijekom 12 tjedana.

Ispitanici su se pridržavali biljne prehrane bogate proizvodima od soje uključivanjem sljedećih promjena u prehrani:

 • izbjegavanje životinjskih proizvoda
 • smanjenje ukupnog unosa masti
 • dodatak dnevne porcije soje


Unatoč smanjenju valunzima, istraživači priznaju da ne razumiju u potpunosti zašto je baš ovaj prehrambeni protokol bio tako učinkovit.

Potvrdili su da je kombinacija svakog od tri gore navedena elementa ključna za smanjenje simptoma valunga.

Također je važno napomenuti da su u studiji sudionici s manje valunga jeli značajno manje masti i više vlakana, a to su postigli u samo 12 tjedana na veganskoj prehrani koja je naglašavala soju.

Osim toga, studija nije niti dokazala niti opovrgla da konzumacija mesa uzrokuje valove vrućine, već da prehrana s niskim udjelom masti, biljnom hranom bogatom sojom smanjuje valove vrućine i pridonosi gubitku težine.

Promjene u prehrani i menopauza: Što misle stručnjaci

Amy Bragagnini, MS, RD, CSO, specijalistica za žensku prehranu i onkološku prehranu u Trinity Health Lacks Cancer Center u Michiganu i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku, rekla je za Healthline da viđa mnoge klijente koji su spremni pokušati bilo što kako bi smanjili valovi vrućine.

“Klijenti mi govore da im valovi vrućine ometaju san, uzrokuju razdražljivost i rezultiraju obilnim znojenjem na poslu”, rekla je.

Njezine preporuke za smanjenje valunga dijetom uključuju:

 • povećanje unosa cjelovite hrane od soje
 • povećanje potrošnje fermentiranih proizvoda od soje
 • ograničavanje prerađene hrane
 • smanjenje alkohola, kofeina i šećera, što također može negativno utjecati na cikluse spavanja


Kristin Kirkpatrick, MS, RDN, nutricionistica i autorica knjige “Skinny Liver,” rekla je da menopauza i valovi vrućine koji s njom dolaze mogu promijeniti funkciju krvnih žila kod nekih osoba.

“Ovo je jedan od razloga zašto su žene u postmenopauzi često više izložene riziku od srčanih bolesti nego žene u predmenopauzi”, rekao je Kirkpatrick za Healthline. “Stoga se često preporučuje izbacivanje hrane koja je povezana s pogoršanjem zdravlja krvnih žila.”

Kirkpatrick je dodao da hrana s izoflavonima, poput cijele soje, također može biti korisna za zdravlje krvnih žila.

Dijetetičarka Julie Cunningham, RD, čije klijentice s dijabetesom tipa 2 također imaju simptome menopauze, objasnila je da izoflavoni u hrani od soje (i nekim mahunarkama poput slanutka) oponašaju estrogen u tijelu.

Dok je potrebno više istraživanja da bi se razumjelo kako izoflavoni soje utječu na simptome menopauze, Cunningham je ponudio jedno moguće objašnjenje:

“Budući da je pad estrogena tijekom menopauze ono što uzrokuje valunge, konzumacija ove hrane učinkovito uvjerava tijelo da u krvi cirkulira dosta estrogena, tako da nema potrebe za valunzima”, rekla je za Healthline.

Skida li se meso sa stola u menopauzi?

Iako nova studija sugerira da biljna prehrana može smanjiti valunge, stručnjaci za prehranu kažu da to ne znači da životinjske proizvode treba u potpunosti izbjegavati.

“Nemasno meso može biti bogat izvor proteina i vitamina (i) minerala”, rekao je Bragagnini.

Istodobno, ne mora svaki obrok sadržavati meso, a povećanje unosa hrane biljnog podrijetla može ponuditi niz zdravstvenih prednosti.

Bragagnini preporučuje zamjenu mesnog predjela za vegetarijansko jelo jednom ili dva puta tjedno.

“Kako bismo održali dobar odnos s hranom, ne bismo se trebali fokusirati na ‘dobro’ ili ‘loše’, već se zapitati hoće li ova hrana pomoći ili omesti moje zdravlje i simptome menopauze”, rekao je Kirkpatrick.

Prelazak na biljnu prehranu

Postoje jednostavni, svakodnevni načini da prilagodite svoju prehranu kako biste poboljšali dobrobit i potencijalno ublažili simptome menopauze.

Prema Kirkpatricku, zdrave promjene u prehrani mogu poboljšati:

 • hormonske fluktuacije
 • razine kolesterola
 • spavati
 • zdravlje kostiju


Kirkpatrick je rekao da biste mogli raditi na zamjeni životinjskih bjelančevina biljnim bjelančevinama procjenom koliko porcija voća i povrća unosite u svoju prehranu i povećanjem ako jedete manje od 7 šaka dnevno.

Dodala je da bi umjereni pristup ugljikohidratima mogao pomoći u regulaciji razine šećera u krvi tijekom postmenopauze.

“Kad imate voće i povrće, usredotočite se na ono s nižim glikemijskim indeksom”, rekla je.

Kako unijeti više soje u svoju prehranu

Bogata estrogenom, konzumacija soje mogla bi pomoći u smanjenju valunga, prema nalazima istraživanja, pa čak i ponuditi dodatne zdravstvene prednosti.

Kao pravilo, odlučite se za hranu od soje koja je minimalno obrađena kad god je to moguće. Također biste mogli preferirati proizvode od soje koji su označeni kao ne-GMO.

Ako ste zainteresirani za unos više soje u svoju prehranu, postoji niz namirnica od soje koje biste mogli probati – ali dobro je da se prvo posavjetujete sa svojim liječnikom ili registriranim dijetetičarom, posebno ako imate neko osnovno zdravstveno stanje.

Edamame (zrna soje)
Bragagnini predlaže dodavanje edamama kao predjela svakom obroku.

“Ovo ukusno povrće zelenog izgleda nije jako zastrašujuće i zbog toga je veća vjerojatnost da će ga vaša obitelj probati”, kaže Bragagnini.

Pokušajte kuhati edamame u ljusci i zatim ga posuti s malo soli.

Sojino mlijeko
Bragagnini je rekao da je sojino mlijeko još jedna sjajna opcija za unos soje u vašu prehranu.

“Razmislite o kombinaciji sojinog mlijeka sa svježim ili smrznutim voćem i pomiješajte ga za izvrstan i ukusan smoothie”, rekla je.

Sojini orasi
Sojini orasi izvrsna su opcija za brzi međuobrok pun proteina.

“Držim sojine orahe za radnim stolom i često ih grickam popodne kad žudim za nečim bogatim proteinima i vlaknima”, rekao je Bragagnini.


Novo istraživanje sugerira da biljni proizvodi s niskim udjelom masnoća koji naglašavaju proizvode od soje mogu pomoći u ublažavanju simptoma valunga povezanih s menopauzom i dovesti do gubitka težine.

Međutim, unatoč pozitivnim nalazima, još su potrebna veća istraživanja kako bi se utvrdilo može li se ovaj prehrambeni protokol smatrati prvom linijom liječenja ili zamjenom za hormonsku nadomjesnu terapiju.

Ako ste u menopauzi ili postmenopauzi i zainteresirani ste za prelazak na biljnu prehranu, može biti korisno postupno smanjivati ​​unos mesnih proizvoda umjesto da sve promijenite odjednom.

Svatko može imati koristi od jedenja više biljaka – samo upamtite da je dobra ideja posavjetovati se sa svojim liječnikom ili registriranim dijetetičarom prije bilo kakvih značajnih promjena u vašoj prehrani.

“Poruka za ponijeti kući gotovo uvijek glasi ‘jedite puno više povrća i puno manje masti'”, rekao je Cunningham.

Izvor: healthline

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here