Dodavanje probiotika uz antibiotike ne povećava značajno korisne bakterije u crijevima, pokazuje nova studija.

Antibiotici se bore protiv štetnih bakterija koje izazivaju bolest, ali to nije jedina stvar koju propisani lijekovi ciljaju. Također ubijaju “dobre” bakterije potrebne za osnovne tjelesne funkcije, poput probave i održavanja štetnih bakterija pod kontrolom.

Zbog toga što probiotici dodaju korisne bakterije u crijeva, uzimanje dodataka probiotika dok se uzimaju antibiotici postalo je popularna strategija za nadoknađivanje gubitka bakterija i održavanje ravnoteže crijevne mikrobiote.

Nova istraživanja, međutim, odbacuju tu prethodnu pretpostavku, pokazujući da ta taktika može biti neučinkovita.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači su analizirali 15 randomiziranih kontroliranih studija koje su proučavale razlike u raznolikosti crijevne mikrobiote između sudionika koji su uzimali antibiotike s probioticima i onih koji to nisu činili. U studijama je sudjelovalo gotovo 1.200 ljudi.

U pet odabranih studija za meta-analizu, istraživači su otkrili da su ljudi koji su uzimali probiotike zajedno s antibioticima povećali raznolikost crijevne mikrobiote za zanemarivu količinu—samo 0,23%. Istraživači su zaključili da uzimanje dodataka probiotika uz antibiotike “nije utjecalo na raznolikost mikrobiote.”

„Ovo je prva meta-analiza i najkompletnija recenzija teme do sada korištenjem visokokvalitetnih metoda“, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u srpnju u časopisu BMC Medicine.

Zašto dodaci probiotika ne mijenjaju uvijek crijevnu mikrobiotu Postoji nekoliko razloga zašto dodaci probiotika ne mijenjaju značajno sastav crijevne mikrobiote, rekao je Arik Alper, dr. med., pedijatrijski gastroenterolog u bolnici Yale New Haven i docent pedijatrije (GI) na Medicinskom fakultetu Yale, za Health.

Prije svega, nema dovoljno mikroba koji stižu do crijeva da bi napravili veliku razliku, rekao je. Doze dodataka obično nisu dovoljno visoke, a želučana kiselina može ubiti mnoge sojeve bakterija.

E.coli bacteria

Antibiotici sami također mogu ubiti probiotike s kojima ih nadopunjujete, dodao je Alper, zbog čega možda čak trebate prestati koristiti dodatak probiotika koji ste prethodno koristili prije početka uzimanja antibiotika.

Dodaci probiotika obično također sadrže mikrobe crijeva koji se smiruju u tankom crijevu, ali ogromna većina crijevne mikroflore naseljava se u debelom crijevu, objasnio je Alper.

“Najčešći i najkorisniji klinički pokazatelj za probiotike je prevencija proljeva povezanih s antibioticima”, rekao je. „Općenito, probiotici su bolji za proljevna oboljenja, a ne za zatvor.“

Čak i tada, međutim, dodaci probiotika bi pomogli samo u određenim okolnostima, rekao je Alper.

„Postoje samo dva probiotika koji bi bili korisni za ovu specifičnu indikaciju: kvasac nazvan Sacharomyces boulardii i u manjoj mjeri bakterije Lactobacillus rhamnosus“, objasnio je. „Čak ni ta dva mikroba crijeva ne bi bila učinkovita samo za određene antibiotike.“

Odabir hrane nad dodacima Općenito je bolje dobiti probiotike iz cjelovite hrane nego iz dodataka, rekao je Madhav Desai, dr. med., gastroenterolog u UTHealth Houston, za Health. “Oslanjanje bi trebalo biti na zdravoj, neprekidanoj prirodnoj prebiotičkoj prehrani koja sadrži kombinaciju voća i povrća”, rekao je.

a sampler of fermented food great for gut health – glass bowls against wood: kimchi, red beets, apple cider vinegar, coconut milk yogurt, cucumber pickles, sauerkraut

Fermentirana hrana poput jogurta, kiselih krastavaca, kimchija i kiselog tijesta također je bogata probioticima.

Ako se ipak odlučite za prebiotičke dodatke, Desai je preporučio pregledavanje naljepnice i obratite pažnju na kolonije mikrobioma koje dodatak sadrži. Na taj način možete istražiti kako bi mogli interagirati s određenim antibioticima.

Alper je preporučio da se obratite zdravstvenom radniku o tome koje probiotike koristiti bez obzira na razlog zbog kojeg planirate ih uzimati.

„Treba slijediti određene smjernice vašeg ljekara o tome koje probiotike koristiti, i koliko dugo, i koju dozu“, rekao je. „Probiotici imaju nuspojave, pa bi trebali biti oprezni pri korištenju probiotika, pogotovo ako nije naznačeno od vašeg liječnika.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here