Treba li dodati kurkumu u svoju ishranu kada patite od visokog nivoa šećera u krvi? Otkrijmo odgovor.

Kurkuma je bogata kurkuminom, prepuna antioksidansa i svojstava protiv upala. Kurkuma, koja je također poznata kao haldi u Indiji, dugo je vremena bila osnovna namirnica azijske kuhinje, a u posljednjim godinama stekla je međunarodni ugled kao lijek za sve. Razlog tome su njezine ogromne zdravstvene prednosti. Ovaj lako dostupan sastojak iz kuhinje ne samo da poboljšava okus jela, već na tanjir donosi mnogo dobrobiti za zdravlje. Od pomoći kod probavnih problema do upravljanja tjelesnom težinom, kurkuma ima mnogo zdravstvenih prednosti kada se konzumira na pravi način.

Osim toga, kurkuma je također odgovor za liječenje hroničnih zdravstvenih problema, uključujući Alzheimerovu bolest, bolest srca, alergije, depresiju, multiplu sklerozu, pa čak i dijabetes, neizlječivu bolest koju karakteriše visok nivo šećera u krvi. Danas, u ovom članku, pogledajmo kako kurkuma, jedna od najčešćih začina, može pomoći u rješavanju problema dijabetesa ili visokog nivoa šećera u krvi.

Može li kurkuma pomoći u sprečavanju ili liječenju dijabetesa tipa 2? Da, kurkuma, koja se također naziva haldi u Indiji, pruža antioksidativna i protuupalna svojstva koja mogu imati ulogu u snižavanju nivoa šećera u krvi. Sastojak ili komponenta koja čini kurkumu tako moćnom biljkom je kurkumin, koji je glavni aktivni sastojak u ovom žuto-narandžastom začinu. Kurkumin je bogat antioksidansima i svojstvima protiv upala koja pomažu u rješavanju zdravstvenih problema. Prema članku objavljenom u Indijskom časopisu za kliničku biokemiju, antioksidansi su korisni u borbi protiv slobodnih radikala, koji su molekuli proizvedeni usljed životnih navika kao što su pušenje, konzumiranje alkohola, konzumiranje pržene hrane ili izloženost zagađenom zraku ili pesticidima, a ove navike su krivci za izazivanje oksidativnih oštećenja.

Kako kurkuma pomaže u upravljanju dijabetesom? Pa, odgovor je jednostavan. Prema istraživanjima, kada se kombinuje sa pravilnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću, ova zlatna biljka može pomoći u upravljanju nivoom šećera u krvi. Dijabetes tipa 2 je samo jedna bolest koja je povezana sa neobičnom upalom i oksidativnim stresom. I kao što je već rečeno, kurkuma igra važnu ulogu u upravljanju ove dvije stanja.

Posebno, oksidativni stres vjerovatno igra ulogu u otpornosti na insulin, glavnom obeležju dijabetesa tipa 2 koje utiče na lučenje insulina i dovodi do nekontrolisanog nivoa šećera u krvi. Zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih efekata, dodaci kurkume mogu pomoći u upravljanju nivoom šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Kako konzumirati kurkumu kada patite od dijabetesa? Kurkuma pomaže u smanjenju šećera zahvaljujući svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima tako što stimuliše proizvodnju insulina u tijelu. Najbolji način da započnete jutro kada patite od dijabetesa je da popijete šolju tople kurkuma čaja. Ovaj čaj je pun svih zdravstvenih prednosti i sastojaka koji čuda čine u regulaciji nivoa šećera u krvi. Također možete dodati kurkumu u svoje mlijeko i uživati u šolji tople zlatne mliječi.

Izvor: thehealthsite

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here