Metvica, ova skromna biljka koja je kroz historiju bila osnovni sastojak osvježavajućih obloga i tonika, sada je dobila znanstveno priznanje za svoju nevjerojatnu sposobnost ublažavanja bolova.

Još od davnina, stari Grci i Kinezi koristili su metvicu kako bi umanjili bol, a sada su istraživači otkrili da njeno eterično ulje može imati isti učinak kao i morfij.

Naime, znanstvenici su proizveli sintetički proizvod koji ima isti kemijski sastav kao eterično ulje metvice. Ovo sredstvo se pokazalo izuzetno efikasnim u ublažavanju bolova kada se direktno nanese na kožu.

 

Posebno je korisno za osobe koje pate od hroničnih bolova uzrokovanih artritisom ili bolestima koje utječu na živčane završetke. Njegovo rashlađujuće djelovanje može biti blagotvorno čak i u slučajevima dugotrajnih bolnih stanja, kada je živčani sistem postao preosjetljiv na najmanji dodir.

Drevni iscjelitelji u staroj Kini koristili su ulje metvice za liječenje rana, budući da sadrži sastojke koji imaju protuupalno i rashlađujuće djelovanje. Također, lišće metvice ima prepoznatljiv miris sličan balzamu, dok je njen ukus oštar i aromatičan. Eterično ulje metvice često se koristi za aromatiziranje različitih proizvoda poput likera, slatkiša, zubnih pasti i lijekova.

Iako u srednjoeuropskoj kuhinji metvica nije tako često korištena, u Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama ona se dodaje voćnim koktelima, voćnim salatama, čajevima i drugim jelima. U našim krajevima, metvica se često koristi kao začin za jela od graha, dok se njeni listovi mogu koristiti za pripremu osvježavajućeg čaja.

Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima, metvica će vjerovatno nastaviti igrati važnu ulogu u alternativnoj medicini i prehrambenoj industriji širom svijeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here