Jedinstven je po tome što deluje stimulativno i umirujuće na srce i mozak, pa je idealan za svakodnevno uživanje.

U kasnim godinama 14. veka, za vreme kineske dinastije Ming, čaj od jasmina postao je jedan od najpopularnijih čajeva u Aziji.

To je takođe bio jedan od prvih aromatizovanih čajeva koji je izvezen iz Kine na Zapad, a danas je vrlo tražen među čajevima u celom svetu.

Ima umirujuću aromu i mekan, cvetni ukus, pa pomaže pri borbi protiv upala, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i podrška je zdravlju metabolizma.

Kakav ukus ima ovaj čaj? Umirujuć, lagan, cvetni i čist.

Bogat antioksidansima

Jedna od najvažnijih prednosti je ta da sadrži antioksidanse, posebno polifenole i katehine, kao što je EGCG (što je skraćenica od epigalokatehin-3-galata).

Može podići nivo energije i koncentracije

Osim polifenola, čaj od jasmina sadrži aminokiselinu l-teanin, koja ima pozitivne učinke na kognitivno zdravlje, uključujući sposobnost povećanja budnosti bez izazivanja nervoze, kao neki drugi stimulansi.

Ovaj čaj takođe sadrži male količine kofeina, koji može da poboljša koncentraciju i motivaciju.

Ima opuštajuć miris i ukus

Čaj od jasmina jedinstven je po tome što deluje stimulativno i umirujuće. Smatra se da latice njegovog cveta imaju smirujuću aromu delom zbog prisutnosti jedinjenja zvanog linalol.

Može li se čaj od jasmina piti svakog dana?

Da, s obzirom na to da ovaj čaj pogoduje mnogim delovima vašeg tela, uključujući srce i mozak, idealna je vrsta čaja za svakodnevno uživanje pod pretpostavkom da ne reagujete loše na male količine kofeina.

Rizici i nuspojave

ako je bezbedan za konzumiranje, osobe osetljive na kofein trebalo bi da pripaze na unos ovog čaja. Trudnice i dojilje ne bi trebalo da piju više od jedne ili dve šoljice dnevno, jer neka istraživanja pokazuju da veća količina kofeina od preporučene može da ometa normalne srčane ritmove fetusa.

Konzumiranje čajeva s kofeinom na prazan želudac takođe može da uzrokuje želudačne smetnje kod nekih ljudi. Ako se to događa, pokušajte da ga pijete uz neki obrok.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here