• Vitamin D je nutrijent topiv u mastima koji je tijelu potreban za održavanje zdravlja kostiju i funkcije imunološkog sustava.
  • Prethodne studije pokazuju da vitamin D također može pomoći u smanjenju upale i rizika od određenih zdravstvenih stanja.
  • Neka su istraživanja također povezala niske razine vitamina D s povećanim rizikom od smrtnosti.
  • Nedavno istraživanje sa Sveučilišta Južne Australije pronašlo je dokaze koji podupiru uzročnu vezu između nedostatka vitamina D i prerane smrti.
  • Autori studije kažu da ovi nalazi naglašavaju potrebu za razvojem učinkovitih strategija za sprječavanje nedostatka vitamina D u populaciji.


Također poznat kao “vitamin sunca”, vitamin D je vitamin topiv u mastima koji tijelo proizvodi izlaganjem suncu. Također je prisutan u određenim uobičajenim namirnicama.

Vitamin D pouzdani izvor ima nekoliko funkcija u tijelu. Na primjer, pomaže u regulaciji kalcija i fosfora za zdravlje kostiju, smanjuje upalu i podržava imunološki sustav.

Štoviše, vitamin D može imati i druge zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika od određenih zdravstvenih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti (KVB) i multipla skleroza (MS).

Ali neunošenje dovoljno vitamina D kroz sunčanje ili unosom hranom može dovesti do nedostatka vitamina D, što može negativno utjecati na zdravlje.

Na primjer, metaanaliza iz 2017. godine otkrila je povezanost između niske razine vitamina D i povećanog rizika od smrtnosti od svih uzroka. Štoviše, u studiji iz 2021. istraživači su pronašli genetske dokaze koji upućuju na uzročnu vezu između niske razine vitamina D i smrtnosti.

Nedavno je nova genetska studija Sveučilišta Južne Australije objavljena u Annals of Internal Medicine pronašla više dokaza koji podržavaju uzročnu vezu između nedostatka vitamina D i povećane smrtnosti.

Konkretno, istraživači procjenjuju da se vjerojatnost smrtnosti od svih uzroka povećava za 25% za pojedince s razinom vitamina D u serumu od 25 nmol/L u usporedbi s ljudima s koncentracijom u serumu od 50 nmol/L.

“Pronašli smo dokaze za prekomjernu smrtnost kod pojedinaca s nedostatkom vitamina D i da povećanjem razine vitamina D kod tih pojedinaca možemo smanjiti rizik od smrtnosti”, autorica studije Elina Hypponen, dr.sc., profesorica na Sveučilištu Južne Australije i direktorica Australian Centar za precizno zdravlje, rekli su za Healthline.

Zašto bi razine vitamina D utjecale na rizik od smrtnosti?

Prethodno genetsko istraživanje koje su proveli Hypponen i njezin kolega Ang Zhou, PhD, otkrilo je povezanost između niskog statusa vitamina D i višeg C-reaktivnog proteina — upalnog biomarkera u krvi.

“Moguće je da niža upala može djelomično pomoći u objašnjenju ovih nalaza; međutim, postoje i mnogi drugi mehanizmi,” rekao je Hypponen.

“Važno je zapamtiti da je vitamin D prohormon koji ima receptore u cijelom tijelu, uključujući većinu glavnih organa. Ako dopustimo da razine ovog hormona padnu vrlo niske, moguće je da će se višestruki sustavi poremetiti, što će dovesti do povećanja ukupne slabosti i, kako naši rezultati sugeriraju, povećanja preuranjene smrtnosti.”

Ograničenja u istraživanju vitamina D


Iako je studija koristila veliki broj sudionika, svi su bili pojedinci bijelog europskog podrijetla.

Dakle, nije poznato jesu li ovi rezultati prevedeni na pojedince drugih rasnih ili etničkih skupina.

Međutim, istraživači su u analizu uključili i analize osjetljivosti na nebijele etničke skupine.

Zbog toga znanstvenici sugeriraju da bi rezultati studije mogli biti slični izvan bjelačke etničke populacije.

Koliko često trebate provjeravati razinu vitamina D?


Dr. Janice Johnston, glavna medicinska službenica i suosnivačica Redirect Healtha, rekla je za Healthline da zdravstveni djelatnici ne naručuju uvijek rutinske provjere razine vitamina D, što se može pripisati nedostatku pokrivenosti osiguravajućih društava za opći pregled.

“Ako imate određena [zdravstvena] stanja ili čimbenike rizika za nedostatak vitamina D, trebali biste zamoliti svog liječnika ili zdravstvenog [stručnjaka] da naruči test”, rekla je.

“Odraslim osobama kod kojih je već utvrđen nedostatak vitamina D može se preporučiti krvni test za praćenje razine krvi 3 mjeseca nakon početka liječenja.”

Koliko vitamina D trebate?


Određivanje količine vitamina D koju pojedinac treba je izazovno jer ovisi o čimbenicima kao što su izloženost suncu i doba godine.

Prema pouzdanom izvoru Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), prosječna preporučena količina vitamina D za zdrave odrasle osobe je 600 međunarodnih jedinica (IU) dnevno. Odrasli od 71 godine i stariji trebali bi pokušati dobiti 800 IU dnevno.

Štoviše, Smjernice kliničke prakse Endocrine Society iz 2011. sugeriraju da je liječenje odraslih s nedostatkom vitamina D 50 000 IU vitamina D2 ili vitamina D3 jednom tjedno tijekom osam tjedana ili 6000 IU vitamina D2 ili vitamina D3 dnevno.

Zatim, kada razine 25(OH)D budu odgovarajuće, preporučena doza održavanja je 1500-2000 IU dnevno.

Ali previše vitamina D također može biti štetno za zdravlje.

“Bio bih oprezan s korištenjem pristupa visokim dozama ili ‘bolusima’ s obzirom da su se u mnogim slučajevima pokazali manje učinkovitima od redovne skromne doze suplementacije vitaminom D u pogledu postizanja željene zdravstvene koristi, a ne samo viših razina vitamina D”, rekao je Hypponen.

Kako podići razinu vitamina D


Johnston je predložio da jedenje više hrane koja sadrži vitamin D i dobivanje više sunčeve svjetlosti može pomoći u povećanju razine vitamina D ako imate manjak.

Preporučeni prehrambeni izvori vitamina D uključuju:

  • losos
  • žumanjci
  • mliječni proizvodi obogaćeni vitaminom D


“Osim toga, svakodnevne šetnje vani na suncu također će pomoći u liječenju nedostatka vitamina D – ali ne zaboravite koristiti kremu za sunčanje”, rekao je Johnston.

“Ako vam se otkrije manjak vitamina D, vaš zdravstveni djelatnik može preporučiti uzimanje dodataka vitamina D.”

Izvor: healthline

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here