Kvas od cvekle je tradiocionalni ruski recept za fermentirani napitak izuzetnih ljekovitih svojstava. Pospješuje rad crijeva, bubrega i jetre, alkalizuje krv, a uz to nema loš ukus .

Sprovedena su istraživanja koja su dokazala da supstance koje sadrži ovaj kvas sprječavaju nastanak tumorskih ćelija. Kvas takođe oslobađa jetru od toksina, uklanja opstipaciju crijeva.

U ruskoj tradicionalnoj medicini već stoljećima ovaj se kvas smatra najboljim prirodnim lijekom za normalizaciju krvnog pritiska i sprječavanje ateroskleroze.

Recept za kvas od cvekle

Sastojci:

– Galon stakleni od 3 litra ili glinena posuda
– sirova oguljena cvekla oko 700g
– 2 komada crnog hljeba raženog ili 2 kašike brašna
– zaslađivač po želji, npr med ili 200g šećera
– suhih grožđica 100 grama

Priprema

Opranu sirovu svježuu cveklu ogulite i isijecite na kockice ili kriškice i poslažite u čist stakleni galon ili glinenu posudu. Dodajte grožđice , brašno i šećer. Prokuhajte vodu, ostavite neka se potpuno ohladi zatim naspite u galon i promiješajte. Galon zatvorite plastičnim poklopcem ili još korisnije ako možete umotajte duplom gazom , kako bi kvas mogao “disati”. Ostavite 6-7 dana da se fermentira na toplom mjestu. Miješajte smjesu dva puta na dan i skidajte pjenu. Poslije 7 dana smjesu procijedite kroz gazu i imate svoj kvas od cvekle

Kvas od cvekle čuvanje i upotreba:

Kvas pijte prije obroka 3-4 supene kašike. Kada popijete sav kvas smatra se da je odrađena terapija čišćenja jetre. Potrebno je napraviti pauzu od 3 mjeseca , pa ponoviti postupak jos 2 puta. Nakon godinu dana vaša jetra će biti potpuno čista. Kvas čuvajte u frižideru. Ukoliko primijetite promjenu poput rijetke stolice, to je normalno jer se organizam čisti od otrova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here